Kamu Taşıtları Hakkında Kanun Taslağı


BİRİNCİ KISIM
Genel Hükümler
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam ve Tanımlar
Amaç
Madde 1- Bu Kanunun amacı, kamu kurum ve kuruluşlarında kullanılacak taşıtların nitelik ve niceliklerinin belirlenmesi, kamu görevlilerinin hangi esaslara göre araç kullanacağının tespit edilmesi ve kamu kurum ve kuruluşlarındaki taşıt kullanımının denetimine dair usulleri düzenlemektir.
Kapsam
Madde 2- Bu Kanun; aşağıda sayılan kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurum ve kuruluşu niteliğine haiz tüzel kişilikleri kapsar.
a)    Genel bütçe kapsamındaki kamu idareleri ile özel bütçeli idareler, il özel idareleri ve belediyeler ile bunlara bağlı; döner sermayeli kuruluşlar, birlikler, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları.
b)   Kamu iktisadi kuruluşları ile iktisadi devlet teşekküllerinden oluşan kamu iktisadi teşebbüsleri.
c)    Sosyal güvenlik kuruluşları, fonlar, özel kanunlarla kurulmuş ve kendilerine kamu görevi verilmiş tüzel kişiliğe sahip kuruluşlar ile bağımsız bütçeli kuruluşlar.
d)   (a), (b) ve (c) bentlerinde belirtilenlerin doğrudan veya dolaylı olarak birlikte ya da ayrı ayrı sermayesinin en az % 10’una sahip bulundukları her çeşit kuruluş, müessese, birlik, işletme ve şirketler.
e)    4603 sayılı Kanun kapsamındaki bankalar ile bu bankaların doğrudan ve dolaylı olarak birlikte ya da ayrı ayrı sermayesinin en az % 10’una sahip oldukları şirketler.
Bu Kanun; kara taşıtlarını kapsar. Deniz ve hava taşıtları bu kanunun düzenleme alanına dahil değildir. Türk Silahlı Kuvvetleri (Jandarma Genel Komutanlığı hariç) ve Milli İstihbarat Teşkilatı bu kanunun kapsamına girmez.
Tanımlar
Madde 3- Bu Kanunun uygulanmasında;
a)    Kurum: 2. madde hükmüne giren tüm kamu kurum ve kuruluşlarını,
b)   Kamu taşıtı: Kamusal hizmete tahsis edilmiş taşıtları,
c)    İdare: Kamu Taşıtları İdaresi Genel Müdürlüğü’nü,
d)   Makam aracı: Belli makamlarda çalışanlara tahsis edilmiş taşıtları.
e)    Hizmet aracı: Kamusal hizmetleri yürütmek için genel kullanıma tabi taşıtları,
f)    Taşıt Şoförü: İdarenin, Kuruma tahsis ettiği taşıtı kullanmak üzere görevlendirdiği şoförü,
g)    Kurul: İdare bünyesinde faaliyet gösteren Kamu Taşıtları Tahsis Kurulu veya Kamu Taşıtları Tedarik Kurulu veya Kamu Taşıtları Denetim Kurulu’nu,
h)   Komisyon: İdare bünyesinde faaliyet gösteren Tahsis Komisyonu veya Tedarik Komisyonu veya Denetim Komisyonu veya Değerlendirme Komisyonu’nu,
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Temel İlkeler
Kurumların taşıt edinimi
Madde 4- Kurumlar, taşıt ihtiyaçlarını sadece İdare aracılığıyla karşılarlar. Kurumlar, taşıt satın alamaz, kiralayamaz, hiçbir ihale kapsamında kamu personelinin kullanımı için taşıt talep edemez, anlaşma, protokol, bağış ve benzeri şekillerde taşıt sahibi olamaz.
Taşıtların, kamusal hizmet için kullanılması
Madde 5- İdarenin Kurumlara tahsis ettiği taşıtlar, kamusal hizmet için kullanılır. Kamusal hizmet dışında, şahsi kullanımlar kesinlikle yasaktır.
Taşıtların, tahsis edildiği Kurumdan başka bir Kurum tarafından kullanılamaması
Madde 6- İdarenin bir Kuruma tahsis ettiği taşıt, sadece o Kurum tarafından kullanılabilir; başka bir Kurum tarafından kullanılamaz. Kurumlar, kendilerine tahsis edilmiş taşıtları, başka Kurumlara devredemez veya geçici olarak kullandıramaz.
Zorunlu hallerde durum İdareye bildirilerek, İdarenin onayıyla Kurumlar arasında geçici olarak taşıt devri gerçekleştirilebilir; ancak bu durum süreklilik arz edemez.
Taşıtların, taşıt şoförleri tarafından kullanılması
Madde 7- İdarenin Kurumlara tahsis ettiği taşıtları, yine İdarenin Kurumlarda görevlendirdiği taşıt şoförleri kullanır.
İstisnai olarak, kurumların üst düzey yöneticilerine makam aracı olarak tahsis edilmiş taşıtların şoförlüğünü, Kurumun kendi içinden görevlendirdiği şoförler yapabilir.
Taşıtların, Kurum dışında bulundurulamaması
Madde 8- İdarenin Kurumlara tahsis ettiği taşıtlar, görev haricinde Kurum dışındaki bir yerde bekletilemez ve park edilemez. Zorunlu hallerde Kurum dışında bekletilen ya da park edilen taşıtlar en kısa zamanda Kuruma getirilir.
Makam aracı tahsis edilecekler
Madde 9- Makam araçları;
a)    Devlet büyüklerine,
b)   Bir Kurumun en üst düzey yetkilisine,
c)    Kurumun en üst düzey yetkilisi adına vekâleten Kurumu temsil etme yetkisine sahip olan daha alt makamda olanlara,
d)   Kurumların, taşra teşkilatlarının bölge, il ve ilçe düzeyindeki en üst seviyedeki görevlilerine,
tahsis edilir.
Yukarıda sayılan esaslar doğrultusunda; İdare, her Kurum için makam aracı tahsis edilecek pozisyonları tespit eder.
Kurumların kendi mevzuatlarında özel hüküm bulunması halinde; Danıştay’dan uygunluk görüşü alınmak suretiyle bu özel hükümler uygulanabilir.
Yukarıda sayılan esaslara istisna olarak, makam aracı tahsis talebinde bulunan Kurumların talepleri, İdarenin taleple ilgili değerlendirmesi de eklenerek Danıştay’a bildirilir. Danıştay’ın vereceği karar doğrultusunda işlem yapılır.
Bu madde kapsamına girmeyenlere makam aracı tahsis edilmesi kesinlikle yasaktır.
Makam aracı ve hizmet araçlarının birbirleri yerine kullanılamaması
Madde 10- Makam araçları ve hizmet araçları, sadece kendi kullanım amaçları doğrultusunda kullanılabilir. Makam aracı, hizmet aracı yerine; hizmet aracı, makam aracı yerine kullanılamaz. Zorunlu hallerde kullanılması durumunda; vaziyet derhal İdareye bildirilir.
Kamu taşıtlarının şekil şartları
Madde 11- Kamu taşıtları, aşağıdaki şekil şartlarına tabidir;
a)    Kamu taşıtları siyah renkli olacaktır. Kendi mevzuatları gereği bazı Kurumların taşıtları farklı renk ve şekillerde olabilir.
b)   Kamunun mülkiyetindeki kamu taşıtları resmi siyah plakalı olacaktır. Kiralık taşıtlar, kiralama süresi boyunca resmi taşıt olarak tescil edilecek, kiralama süresi bitince tekrar sivil araç olarak tescil edilecektir. Kurumların kendi mevzuatlarında özel hüküm bulunması halinde, özel hükümler uygulanır.
c)    Makam aracı dışındaki kamu taşıtlarının yan taraflarında büyük puntolarla beyaz renkte “Resmi Hizmete Mahsustur” yazısı olacaktır.
d)   Makam aracı dışındaki kamu taşıtlarının arka tarafında büyük puntolarla beyaz renkte “Usulsüz kullanımları lütfen bildiriniz” yazısı olacaktır. Yazının altına İdarenin telefon numarası ve e-mail adresi yazılacaktır.
Kamu taşıtlarının sınıflandırılması
Madde 12- Kamu taşıtları, binek araçlar ve diğer araçlar şeklinde iki sınıfa tabidir. Binek araçların tasnifi aşağıda yapılmıştır. Binek araç dışında kalan diğer araçların tasnifi, Kurumların görüşü alınarak, çıkarılacak yönetmelik kapsamında ayrıca belirlenir.
Kamu taşıtlarının binek araç niteliğinde olanları, aşağıdaki şekilde sınıflandırılarak tahsis edilir;
a)    1. sınıf taşıtlar: Devlet büyüklerine tahsis edilen taşıtlardır. Bu taşıtlar için üst değer sınırlaması yoktur. Kurumların talepleri İdare tarafından kamuoyuna duyurulur ve Danıştay’ın onayına sunulur. Danıştay’ın onay vermesi halinde tahsis gerçekleştirilir.
b)   2. sınıf taşıtlar: Merkez teşkilatındaki makamlara tahsis edilen taşıtlardır. Bu taşıtlar en yüksek 200.000 TL değerinde olabilir.
c)    3. sınıf taşıtlar: Taşra teşkilatındaki makamlara tahsis edilen taşıtlardır. Bu taşıtlar en yüksek 150.000 TL değerinde olabilir.
d)   4. sınıf taşıtlar: Genel olarak kamusal hizmete tahsis edilmiş taşıtlardır. Araç satın alma ve kiralama ihalelerinde olabilecek en düşük bedelin gerçekleşmesi beklenir. Gerçekleşen en düşük bedel, kamuoyuna duyurulur ve Danıştay’ın onayına sunulur. Danıştay’ın onay vermesiyle geçerlik kazanır.
Kamu taşıtları, dizel yakıt tipinde olacaktır.
Kurumların kendi mevzuatlarında özel hüküm bulunması halinde; Danıştay’dan uygunluk görüşü alınmak suretiyle bu özel hükümler uygulanabilir.
Kamu Taşıtları ile alakalı düzenleme yetkisi
Madde 13- Kamu taşıtlarının kullanılması ile alakalı kanun ve yönetmelik dışında düzenleme yapılamaz; yeni kullanılış biçimleri konamaz, farklı uygulamalar geliştirecek esas ve hükümler tesis edilemez.
Kamu Taşıtlarının temini
Madde 14- Kamu taşıtlarının satın alınarak temin edilmesi esastır. İstisnai olarak gerek görülmesi halinde kiralama yoluna gidilebilir.
Kurumlara tahsis edilen taşıtların kamuoyuna duyurulması
Madde 15- İdare; her yılsonunda, hangi Kuruma kaç adet taşıt tahsis ettiğini, bu taşıtların niteliklerini, kamuya toplam maliyetini ve akaryakıt giderlerini gösteren ayrıntılı listeleri kamuoyuna duyurur.
İdare ayrıca; yıl içinde tespit edilen usulsüz kullanımları, Kurum ve kişi adlarını belirterek, usulsüzlüğü ayrıntılı bir şekilde anlatarak kamuoyuna duyurur.
İKİNCİ KISIM
Kamu Taşıtları İdaresi Genel Müdürlüğü
BİRİNCİ BÖLÜM
Kurulması ve İdari Yapısı
Kurulması
Madde 16- Kurumların, taşıt ihtiyacını tek elden karşılamak ve denetimini gerçekleştirmek için, ülke genelinde hizmet vermek amacıyla, merkezi Ankara’da olmak üzere Kamu Taşıtları İdaresi Genel Müdürlüğü kurulur.
Teşkilat
Madde 17- İdarenin, her ilde bir il müdürlüğü bulunur. Ayrıca büyük ilçelerde de ilçe müdürlükleri kurulabilir.
İdari Yapı
Madde 18- İdare; Genel Müdür, Kamu Taşıtları Tahsis Kurulu, Kamu Taşıtları Tedarik Kurulu ve Kamu Taşıtları Denetim Kurulu’ndan oluşur.
Genel Müdür
Madde 19- Genel Müdür, İdareyi yöneten ve temsil eden en üst makamdır. Genel müdürlük personelinin en üst amiri konumundadır. Genel müdürlük personeli; genel müdür yardımcıları, daire başkanları, müdürler, denetçiler, uzmanlar, şefler, memurlar ve işçilerden oluşur.
Kamu Taşıtları Tahsis Kurulu
Madde 20- Kurul, Kurumların hangi sayıda ve nitelikte taşıta ihtiyacı olduğuna, Tahsis Komisyonlarının raporlarını görüşerek karar verir.
Kurul, bir İdare genel müdür yardımcısının başkanlığında, her bakanlığın müsteşar yardımcısı seviyesindeki temsilcilerinden oluşur.
Kurul, kararlarını salt çoğunlukla alır. Oyların eşit olması halinde başkanın oyu iki oy kabul edilir. Kurul kararları kesin olup; ancak Danıştay’da itiraz edilebilir.
Tahsis Komisyonları
Madde 21- Kamu Taşıtları Tahsis Kurulu’na bağlı olarak görev yapmak üzere, yeter sayıda Tahsis Komisyonu kurulur. Tahsis Komisyonları hazırladıkları raporları, Kamu Taşıtları Tahsis Kurulu’na sunarlar.
Komisyonlar, raporlarını salt çoğunlukla karara bağlarlar. Oyların eşit olması halinde başkanın oyu iki oy kabul edilir. Karara katılmayanlar, şerh düşerek, raporla ilgili düşüncelerini ayrıntılı olarak belirtirler.
Tahsis komisyonunu oluşturan üyeler ve nitelikleri aşağıdaki gibidir;
a)    İdare Tahsis Baş Uzmanı: İdarenin, Tahsis Baş Uzmanı kadrosunda görev yapan memurudur. Aynı zamanda komisyon başkanıdır.
b)   İdare Tahsis Uzmanı: İdarenin, Tahsis Uzmanı kadrosunda görev yapan memurudur.
c)    İdare Tahsis Uzman Yardımcısı: İdarenin, Tahsis Uzman Yardımcısı kadrosunda görev yapan memurudur. Aynı zamanda komisyonun sekretaryasıdır.
d)   İlgili Kurumun üst düzey yöneticisi: Kamu taşıtı ihtiyacının tespit edileceği Kurumun, hiyerarşik yapılanmasında en üst kademeden aşağıya doğru en az üçüncü kademesinde yer alan, Kurumun görevlendireceği üst düzey yöneticilerinden birisidir.
e)    İlgili Kurumun kamu taşıtları temsilcisi: Kurumların, İdarenin tahsis ettiği kamu taşıtları için görevlendirdiği sorumludur. Görev süresi beş yıldır. Bir dönem ara vermeden tekrar görevlendirilemez.
f)    İlgili Kurumun memur temsilcisi: Kamu taşıtı ihtiyacının tespit edileceği Kurumun personeli içinden, yönetici pozisyonunda olmayan memurlar arasından, en az yirmi yıllık memuriyeti olan personeldir. Gönüllülük esastır. Gönüllünün birden fazla olması durumunda; memuriyet süresi en uzun olan tercih edilir. Gönüllü olmaması durumunda memuriyet süresi en uzun olan memur, temsilci olarak görevlendirilir. Görev süresi iki yıldır. Bir dönem ara vermeden tekrar görevlendirilemez.
g)    Akademisyen: İdarenin; işletme ve iktisat eğitimi almış, doktor seviyesindeki öğretim görevlileri arasından belirleyeceği akademisyendir. Görev süresi iki yıldır. Bir dönem ara vermeden tekrar görevlendirilemez.
h)   Devlet memuru: Ülkedeki tüm Kurumlarda çalışan memurlar arasından, İdarede görev almak isteyen memurlar içinden, memuriyette en az yirmi yıl çalışma süresi olanlardan, kura usulüyle tespit edilen devlet memurudur. Görev süresi iki yıldır. Bir dönem ara vermeden tekrar görevlendirilemez. En fazla iki kez görevlendirme yapılabilir.
Kamu Taşıtları Tedarik Kurulu
Madde 22- Kurul, tespit edilen sayıda ve nitelikteki taşıtın İdare bünyesinde bulundurulmasını sağlar. Tedarik Komisyonlarının ve Değerlendirme Komisyonlarının raporlarını görüşerek karar verir.
Kurul, bir İdare genel müdür yardımcısının başkanlığında, her bakanlığın müsteşar yardımcısı seviyesindeki temsilcilerinden oluşur.
Kurul, kararlarını salt çoğunlukla alır. Oyların eşit olması halinde başkanın oyu iki oy kabul edilir. Kurul kararları kesin olup; ancak Danıştay’da itiraz edilebilir.
Tedarik Komisyonları
Madde 23- Kamu Taşıtları Tedarik Kurulu’na bağlı olarak görev yapmak üzere, yeter sayıda Tedarik Komisyonu kurulur. Tedarik Komisyonları; ihtiyaç duyulan taşıt, şoför, malzeme ve hizmetlerin sağlanması için görevlendirildikleri alanlarda çalışma yaparlar.
Komisyonlar, raporlarını salt çoğunlukla karara bağlarlar. Oyların eşit olması halinde başkanın oyu iki oy kabul edilir. Karara katılmayanlar, şerh düşerek, raporla ilgili düşüncelerini ayrıntılı olarak belirtirler.
Tedarik komisyonunu oluşturan üyeler ve nitelikleri aşağıdaki gibidir;
a)    İdare Tedarik Baş Uzmanı: İdarenin, Tedarik Baş Uzmanı kadrosunda görev yapan memurudur. Aynı zamanda komisyon başkanıdır.
b)   İdare Tedarik Uzmanı: İdarenin, Tedarik Uzmanı kadrosunda görev yapan memurudur.
c)    İdare Tedarik Uzman Yardımcısı: İdarenin, Tedarik Uzman Yardımcısı kadrosunda görev yapan memurudur. Aynı zaman komisyonun sekretaryasıdır.
d)   İdare Teknik Uzmanı: İdarenin, Teknik Uzman kadrosunda görev yapan memurudur.
e)    Akademisyen: İdarenin; işletme ve iktisat alanında eğitim almış ve bu alanda akademik çalışmalar yapan, en az doktor seviyesindeki öğretim görevlileri arasından belirleyeceği akademisyendir. Görev süresi iki yıldır. Bir dönem ara vermeden tekrar görevlendirilemez.
f)    Devlet memuru: Ülkedeki tüm Kurumlarda çalışan memurlar arasından, İdarede görev almak isteyen memurlar içinden, memuriyette en az yirmi yıl çalışma süresi olanlardan, kura usulüyle tespit edilen devlet memurudur. Görev süresi iki yıldır. Bir dönem ara vermeden tekrar görevlendirilemez. En fazla iki kez görevlendirme yapılabilir.
Değerlendirme Komisyonları
Madde 24- Kamu Taşıtları Tedarik Kurulu’na bağlı olarak görev yapmak üzere, yeter sayıda Değerlendirme Komisyonu kurulur. Değerlendirme Komisyonları; kullanılmakta olan taşıtların değerlendirmesini yaparak, kullanım ömrü dolmuş taşıtları tespit eder.
Komisyonlar, raporlarını salt çoğunlukla karara bağlarlar. Oyların eşit olması halinde başkanın oyu iki oy kabul edilir. Karara katılmayanlar, şerh düşerek, raporla ilgili düşüncelerini ayrıntılı olarak belirtirler.
Değerlendirme Komisyonunu oluşturan üyeler ve nitelikleri aşağıdaki gibidir;
a)    İdare Değerlendirme Baş Uzmanı: İdarenin, Değerlendirme Baş Uzmanı kadrosunda görev yapan memurudur. Aynı zamanda komisyon başkanıdır.
b)   İdare Değerlendirme Uzmanı: İdarenin, Değerlendirme Uzmanı kadrosunda görev yapan memurudur.
c)    İdare Değerlendirme Uzman Yardımcısı: İdarenin, Değerlendirme Uzman Yardımcısı kadrosunda görev yapan memurudur. Aynı zamanda komisyonun sekretaryasıdır.
d)   İdare Teknik Uzmanı: İdarenin, Teknik Uzman kadrosunda görev yapan memurudur.
e)    Akademisyen: İdarenin; ilgili teknik alanında eğitim almış ve bu alanda akademik çalışmalar yapan, en az doktor seviyesindeki öğretim görevlileri arasından belirleyeceği akademisyendir. Görev süresi iki yıldır. Bir dönem ara vermeden tekrar görevlendirilemez.
f)    Devlet memuru: Ülkedeki tüm Kurumlarda çalışan memurlar arasından, İdarede görev almak isteyen memurlar içinden, memuriyette en az yirmi yıl çalışma süresi olanlardan, kura usulüyle tespit edilen devlet memurudur. Görev süresi iki yıldır. Bir dönem ara vermeden tekrar görevlendirilemez. En fazla iki kez görevlendirme yapılabilir.
Kamu Taşıtları Denetim Kurulu
Madde 25- Kurul; Kurumlara tahsis ettiği taşıtların, bu Kanuna göre kullanılıp kullanılmadığını, Denetim Komisyonları raporlarını görüşerek karar verir.
Kurul, bir İdare genel müdür yardımcısının başkanlığında, 12 hâkimden meydana gelir. Yargıtay, Danıştay ve Sayıştay’ın 1. sınıfa ayrılmış hâkimler arasından görevlendireceği dörder temsilciden oluşur.
Kurul, kararlarını salt çoğunlukla alır. Oyların eşit olması halinde başkanın oyu iki oy kabul edilir. Kurul kararları kesin olup; ancak Danıştay’da itiraz edilebilir.
Denetim Komisyonları
Madde 26- Kamu Taşıtları Denetim Kurulu’na bağlı olarak görev yapmak üzere, yeter sayıda Denetim Komisyonu kurulur. Denetim Komisyonları hazırladıkları raporları, Kamu Taşıtları Denetim Kurulu’na sunarlar.
Komisyonlar, raporlarını salt çoğunlukla karara bağlarlar. Karara katılmayanlar, şerh düşerek, raporla ilgili düşüncelerini ayrıntılı olarak belirtirler.
Denetim komisyonunu oluşturan üyeler ve nitelikleri aşağıdaki gibidir;
a)    İdare Baş Denetçisi: İdarenin Baş Denetçi kadrosunda görev yapan memurudur. Aynı zamanda komisyon başkanıdır.
b)   İdare Denetçisi: İdarenin, Denetçi kadrosunda görev yapan memurudur.
c)    İdare Denetçi Yardımcısı: İdarenin, Denetçi Yardımcısı kadrosundaki memurudur. Aynı zamanda komisyonun sekretaryasıdır.
d)   İlgili Kurumun üst düzey yöneticisi: Denetim yapılacak Kurumun, hiyerarşik yapılanmasında en üst kademeden aşağıya doğru en az ikinci kademesinde yer alan, Kurumun görevlendireceği üst düzey yöneticilerinden birisidir.
e)    Savcı: Adalet Bakanlığı tarafından görevlendirilir. Görev süresi iki yıldır. Bir dönem ara vermeden tekrar görevlendirilemez. En fazla iki kez görevlendirme yapılabilir.
f)    Akademisyen: İdarenin; işletme ve iktisat eğitimi almış, en az doktor seviyesindeki öğretim görevlileri arasından belirleyeceği akademisyendir. Görev süresi iki yıldır. Bir dönem ara vermeden tekrar görevlendirilemez.
g)    Devlet memuru: Ülkedeki tüm Kurumlarda çalışan memurlar arasından, İdarede görev almak isteyen memurlar içinden, memuriyette en az yirmi yıl çalışma süresi olanlardan, kura usulüyle tespit edilen devlet memurudur. Görev süresi iki yıldır. Bir dönem ara vermeden tekrar görevlendirilemez. En fazla iki kez görevlendirme yapılabilir.
h)   Polis memuru: Emniyet Genel Müdürlüğü’nde çalışan polis memurları arasından, İdarede görev almak isteyen memurlar içinden, memuriyette en az on yıl çalışma süresi olanlardan, kura usulüyle tespit edilen polis memurudur. Görev süresi iki yıldır. Bir dönem ara vermeden tekrar görevlendirilemez. En fazla iki kez görevlendirme yapılabilir. Her komisyonda iki polis memuru görev yapar.
İKİNCİ BÖLÜM
Görev, Yetki ve Sorumluluklar
Görev, yetki ve sorumluluklar
Madde 27- İdare, ülkedeki tüm Kurumların taşıt ihtiyacını karşılamakla yükümlüdür. Buna göre İdare, aşağıdaki görev, yetki ve sorumluluklara sahiptir;
a)    Ülkedeki her Kurumun ne kadar sayıda ve hangi nitelikte taşıta ihtiyacı olduğunu tespit etmek,
b)   Ülkedeki tüm Kurumların gereksinimlerini karşılayacak sayıda ve nitelikte taşıtı bünyesinde bulundurmak,
c)    Kurumlara tahsis edilen taşıtları kullanacak sayıda ve nitelikte şoför istihdam etmek,
d)   Kurumlara tahsis edilen taşıtların tüm bakım ve onarım işlemlerini yürütmek,
e)    Kullanım ömrü dolmuş taşıtları tespit ederek gerekli işlemlerini yapmak,
f)    Ülkedeki tüm Kurumların taşıt kullanımlarını denetlemek.
g)    Kamu taşıtlarının temini, kullanımı ve denetimi konularında mevzuat düzenlemelerini geliştirici çalışmalar yapmak.
ÜÇÜNCÜ KISIM
Taşıtların Tahsisi, Tedariki ve Denetlenmesi
BİRİNCİ BÖLÜM
Taşıtların Tahsisi
Kurumların taşıt tahsisi talebi
Madde 28- Her Kurum, İdareye başvurarak; ne kadar sayıda ve hangi nitelikte taşıta ve taşıt şoförüne ihtiyacı olduğunu beyan eder. Kurum beyanında, ihtiyaç duyulan taşıtlar ve taşıt şoförleri, ayrıntılı olarak ve gerekçeleri ile belirtilmelidir.
Kurumlar, taşıt tahsis talebini ne zaman yapar
Madde 29- Kurumlar; her yıl en geç 1 Ekim’e kadar, bir sonraki yıla ait taşıt tahsis taleplerini İdareye bildirirler. İdare, en geç 1 Kasım’a kadar, Kurumlara taşıt tahsis taleplerinin sonuçlarını bildirir.
İstisnai durum olarak; Kurumlar, yıl içinde değişen ihtiyaçları doğrultusunda, herhangi bir zamanda da taşıt tahsis talebinde bulunabilirler. Bu taşıt tahsis talepleri, Kurumun elindeki bazı taşıtların İdareye devredilmesi veya yeni taşıtların tahsisinin istenmesi şeklinde olabilir.
İdarenin, Kurumların taşıt talebini alması
Madde 30- İdare, Kurumun taşıt talebini, Kamu Taşıtları Tahsis Kurulu’na iletir. Kurul, bu talebi değerlendirmek üzere bir Tahsis Komisyonunu görevlendirir.
Tahsis Komisyonu’nun çalışma şekli
Madde 31- Komisyon, çalışmalarını aşağıdaki esaslara göre yürütür;
a)    Taşıt talep dosyasını hazırlar,
b)   Kurumun beyanını inceler, yetersiz görürse Kurumdan düzeltmesini ister,
c)    Kurumu ziyaret ederek, yerinde inceleme yapar ve bilgi alır,
d)   Gerekli tüm imkânları kullanarak en çok on gün içinde çalışmalarını tamamlar,
e)    Taşıt talep dosyasının Raporunu hazırlar ve raporu Kurula sunar.
Kurulun raporu incelemesi
Madde 32- Kurul, raporu inceler. Gerek görmesi durumunda taşıt talep dosyasına da bakar. Lüzumu halinde Komisyonu davet ederek, sözlü olarak görüş bildirmesini ister.
Kurulun karar vermesi
Madde 33- İnceleme sonucunda Kurul son kez istişare yaparak;
a)    Komisyonun raporunu kabul eder,
b)   Komisyonun raporunu reddeder,
c)    Komisyonun raporunda düzeltme ister,
seçeneklerinden birine karar verir.
Kurul kararının sonuçları
Madde 34- Kurul, komisyonun raporunu kabul etti ise; Kurul Kararı, Kamu Taşıtları Tedarik Kurulu’na gereği yapılmak üzerine gönderilir.
Kurul, komisyonun raporunu reddeder ise; Kurul kararı Komisyona gönderilir. Komisyon, ilgili Kurumun taşıt talebi için yeni bir taşıt talebi dosyası hazırlayarak yeni bir rapor yazar.
Kurul, komisyonun raporunda düzeltme ister ise; Kurul kararı Komisyona gönderilir. Komisyon, Kurulun istediği düzeltme çerçevesindeki çalışmalarını en çok beş gün içinde tamamlayarak tekrar Kurula raporunu sunar. Kurul, sadece bir kez düzeltme isteyebilir.   
İKİNCİ BÖLÜM
Taşıtların Tedariki ve Değerlendirmesi
Taşıt tahsis taleplerinin birleştirilmesi
Madde 35- Kamu Taşıtları Tedarik Kurulu, kendisine gönderilen taşıt tahsis taleplerinin birleştirilerek analizinin yapılması için yeter sayıda Tedarik Komisyonunu görevlendirir.
Kamunun tüm taşıt ihtiyacının tespit edilmesi
Madde 36- Tedarik Komisyonlarının birleştirme raporu, Kurul tarafından görüşülüp karara bağlanarak, ülkenin tüm taşıt ihtiyacı belirlenmiş olur.
Kurul, ihtiyaç duyulan taşıtların nitelik ve niceliğini göz önünde bulundurarak; yeter sayıda Tedarik Komisyonunu görevlendirir.
Tedarik yöntemleri
Madde 37- Kullanılacak tedarik yöntemleri aşağıda sayılmıştır;
a)    Taşıt satın alma,
b)   Taşıt kiralama,
c)    Kadrolu şoför ve teknik eleman alma,
d)   Hizmet alım ihalesiyle şoför ve teknik eleman alma,
e)    Yedek parça satın alma,
f)    Hizmet alım ihalesiyle bakım onarım hizmeti alma.
Genel olarak (a), (c) ve (e) bentlerindeki yöntemlerin kullanılması esastır. (b), (d) ve (f) bentlerindeki yöntemler istisnai yöntemlerdir.
Tedarik Komisyonlarının çalışma esasları
Madde 38- Komisyonlar, aşağıda belirtilen esaslara göre çalışmalarını yürütür;
a)    İhtiyaç duyulan taşıtlar, niteliklerine göre gruplandırılır. Her bir grup için, ayrı bir komisyon görevlendirilir.
b)   İhtiyaç duyulan taşıt şoförleri, niteliklerine göre gruplandırılır. Her bir grup için, ayrı bir komisyon görevlendirilir.
c)    Kurumlara sunulan hizmetlerin aksamaması için, gerekli olan bakım ve onarım faaliyetleri belirlenerek, her bir faaliyet için ayrı bir komisyon görevlendirilir.
Tedarik Komisyonlarının çalışma şekli
Madde 39- Komisyonlar, aşağıda belirtilen şekilde çalışmalarını yürütür;
a)    Taşıt tedarik veya personel temin veya teknik bakım – onarım dosyasını hazırlar,
b)   Piyasa araştırması yapar,
c)    Analizler yaparak en uygun tedarik yöntemini bulur,
d)   Yaklaşık maliyeti belirler,
e)    Çalışmalarını en çok on iş günü içinde tamamlayıp raporunu Kurula sunar.
Değerlendirme Komisyonlarının çalışma esasları
Madde 40- Komisyonlar, aşağıda belirtilen esaslara göre çalışmalarını yürütürler;
a)    Kurumların, kullandıkları her bir taşıt için yılsonunda hazırladıkları taşıt durum raporlarını değerlendirmeye alır,
b)   Yıl içinde Kurumların gerek görmesi halinde, incelenmesi talep edilen taşıtları değerlendirmeye alır,
c)    Değerlendirme sonucu, kullanım durumu ekonomik bulunanlar, Kurumlara tahsis edilmeye devam edilir.
d)   Değerlendirme sonucu, kullanım durumu ekonomik bulunmayanlar, kiralık taşıt ise, sözleşmesi sonlandırılır, mülk taşıt ise ihale yoluyla satışa çıkarılır.
Değerlendirme Komisyonlarının çalışma şekli
Madde 41- Komisyonlar, aşağıda belirtilen şekilde çalışmalarını yürütür;
a)    Taşıt değerlendirme dosyasını hazırlar,
b)   Taşıtların teknik incelemesini yapar,
c)    Taşıtların ekonomik kullanım durumunu analiz eder,
d)   Çalışmalarını en çok on iş günü içinde tamamlayıp raporunu Kurula sunar.
Kurulun raporu incelemesi
Madde 42- Kurul, raporu inceler. Gerek görmesi durumunda ilgisine göre taşıt tedarik dosyasına ya da taşıt değerlendirme dosyasına da bakar. Lüzumu halinde Komisyonu davet ederek, sözlü olarak görüş bildirmesini ister.
Kurulun karar vermesi
Madde 43- İnceleme sonucunda Kurul son kez istişare yaparak;
a)    Komisyonun raporunu kabul eder,
b)   Komisyonun raporunu reddeder,
c)    Komisyonun raporunda düzeltme ister,
seçeneklerinden birine karar verir.
Kurul kararının sonuçları
Madde 44- Kurul, komisyonun raporunu kabul etti ise; Kurul Kararı, gereği yapılmak üzere tekrar komisyona gönderilir.
Kurul, komisyonun raporunu red eder ise; Kurul Kararı, Komisyona iade edilir. Komisyon, yeni bir taşıt tedarik dosyası veya personel temin dosyası veya teknik bakım–onarım dosyası veya taşıt değerleme dosyası hazırlayarak yeni bir rapor yazar.
Kurul, komisyon raporunda düzeltme ister ise; Kurul Kararı, Komisyona geri gönderilir. Komisyon, Kurulun istediği düzeltme çerçevesindeki çalışmalarını en çok beş iş günü içerisinde tamamlayarak tekrar Kurula raporunu sunar. Kurul, sadece bir kez düzeltme isteyebilir.
Komisyonun, Kurul Kararını uygulaması
Madde 45- Komisyon, Kurulun verdiği karar doğrultusunda tedarik yöntemini uygular. Buna göre;
a)    Taşıt satın alınacak ise; satın alma ihalesine çıkılır,
b)   Taşıt kiralanacak ise; kiralama ihalesine çıkılır,
c)    Kadrolu şoför ve teknik eleman alınacak ise; personel alımı süreci başlatılır,
d)   Hizmet alım ihalesiyle şoför ve teknik eleman alınacak ise; hizmet alım ihalesine çıkılır,
e)    Yedek parça satın alınacak ise; satın alma ihalesine çıkılır,
f)    Hizmet alım ihalesiyle bakım onarım hizmeti alınacak ise; hizmet alım ihalesine çıkılır.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Taşıtların Denetimi
Denetim görevinin yerine getirilmesi
Madde 46- Kamu Taşıtları Denetim Kurulu, üç şekilde denetim görevini yerine getirir;
a)    Kendi yaptığı yıllık program dâhilinde düzenli olarak,
b)   İdareye yapılan ihbarları değerlendirerek, uygun gördüklerini aydınlatmak için,
c)    Kurumların daveti üzerine, Kurumun belirttiği hususları araştırmak üzere,
denetim yapar.
 Kurulun denetim için görevlendirme yapması
 Madde 47- Kurul, denetim faaliyetini yerine getirebilmek için, mevcut iş yükünü göz önünde bulundurarak yeter sayıda Denetim Komisyonunu görevlendirir.
Denetim Komisyonlarının çalışma esasları
Madde 48- Komisyonlar, aşağıda belirtilen esaslar çerçevesinde çalışmalarını yürütür;
a)    İnceleme yetkisi: Komisyon, konusuyla alakalı her türlü bilgi ve belgeyi inceleme yetkisine sahiptir.
b)   Soruşturma yetkisi: Komisyon, konusuyla alakalı olarak kamu görevlilerini sorgulama yetkisine sahiptir.
c)    Takip yetkisi: Komisyon; taşıt, taşıt şoförü, ilgili personel ve ilgili Kurumu izleme, takip altına alma yetkisine sahiptir.
Denetim Komisyonlarının çalışma şekli
Madde 49- Komisyonlar, aşağıda belirtilen şekilde çalışmalarını yürütür;
a)    Taşıt denetim dosyasını hazırlar,
b)   Denetime konu; taşıt, personel ve Kurumla ilgili geniş bir araştırma yapar,
c)    Toplanan bilgileri analiz eder,
d)   Çalışmalarını en çok on iş günü içerisinde tamamlayıp raporunu Kurula sunar.
Kurulun raporu incelemesi
Madde 50- Kurul, raporu inceler. Gerek görmesi durumunda taşıt denetim dosyasına da bakar. Lüzumu halinde Komisyonu davet ederek, sözlü olarak görüş bildirmesini ister.
Kurulun karar vermesi
Madde 51- İnceleme sonucunda Kurul son kez istişare yaparak;
a)    Komisyonun raporunu kabul eder,
b)   Komisyonun raporunu reddeder,
c)    Komisyonun raporunda düzeltme ister,
seçeneklerinden birine karar verir.
Kurul kararının sonuçları
Madde 52- Kurul, Komisyonun raporunu kabul etti ise; Kurul Kararı, idari cezayı gerektiriyorsa gereği yapılmak üzere; ilgili Kuruma gönderilir. Eğer adli cezayı gerektiriyorsa, savcılığa suç duyurusunda bulunulur. Eğer hem idari hem adli ceza söz konusu ise her iki işlem birden yapılır. Ceza gerektirecek bir durum yok ise, dosya kapatılır.
Kurul, komisyon raporunu reddeder ise; Kurul kararı, komisyona iade edilir. Komisyon, yeni bir taşıt denetim dosyası hazırlayarak yeni bir rapor yazar.
Kurul, Komisyon raporunda düzeltme ister ise; Kurul Kararı, Komisyona geri gönderilir. Komisyon, Kurulun istediği düzeltme çerçevesindeki çalışmalarını en çok beş iş günü içerisinde tamamlayarak tekrar Kurula raporunu sunar. Kurul, sadece bir kez düzeltme isteyebilir.
DÖRDÜNCÜ KISIM
Cezalar
Kamu taşıtını, kamusal hizmet dışında kullanma
Madde 53- Kamu taşıtını, kamusal hizmet dışında kullanmak suçtur. Bu suçu ilk kez işleyen personel, bir tam aylıktan kesme cezasıyla cezalandırılır. Aynı suçu bir yıl içerisinde ikinci kez işleyen personel, işten atılır. Suçun işlenmesinde; hiyerarşik sıralamaya bakılmaksızın, üst amir veya amirlerinin sorumluluğu bulunması halinde, aynı ceza bu amir veya amirlere de uygulanır.
Kamusal hizmetin maliyetini arttırma
Madde 54- Kamu taşıtı ile kamusal hizmetin görülmesi esnasında; kamusal hizmet daha düşük maliyet ile yapılabilecekken, kamusal hizmeti daha yüksek maliyet ile gerçekleştiren kamu personeli, bir tam aylıktan kesme cezasıyla cezalandırılır. Suçun işlenmesinde; hiyerarşik sıralamaya bakılmaksızın, üst amir veya amirlerinin sorumluluğu bulunması halinde, aynı ceza bu amir veya amirlere de uygulanır.
Kamu taşıtını, kurum dışında bulundurma
Madde 55- Kamu taşıtını, Kurum dışında bulundurmak veya park etmek suçtur. Bu suçu işleyen personel, bir tam aylıktan kesme cezasıyla cezalandırılır. Suçun işlenmesinde; hiyerarşik sıralamaya bakılmaksızın, üst amir veya amirlerinin sorumluluğu bulunması halinde, aynı ceza bu amir veya amirlere de uygulanır.
Denetim Komisyonunun görev yapmasını engelleme
Madde 56- Denetim Komisyonu, denetim görevini ifa ederken; Komisyonun inceleme, soruşturma, takip etme yetkilerini kullanmasını engelleyen personel, bir tam aylıktan kesme cezasıyla cezalandırılır. Suçun işlenmesinde; hiyerarşik sıralamaya bakılmaksızın, üst amir veya amirlerinin sorumluluğu bulunması halinde, aynı ceza bu amir veya amirlere de uygulanır.
Kullanım ömrü dolmuş taşıtı, kullanmaya devam etme
Madde 57- Kullanım ömrü dolmuş taşıt için bildirimde bulunmayanlar ya da bildirimde bulunulduğu halde bunu dikkate almayarak kamusal zararın oluşmasına sebep olan personel, bir tam aylıktan kesme cezasıyla cezalandırılır. Suçun işlenmesinde; hiyerarşik sıralamaya bakılmaksızın, üst amir veya amirlerinin sorumluluğu bulunması halinde, aynı ceza bu amir veya amirlere de uygulanır.
BEŞİNCİ KISIM
Çeşitli, Geçici ve Son Hükümler
BİRİNCİ BÖLÜM
Çeşitli Hükümler
İdarede geçici görev alacak personelin belirlenmesi süreci
Madde 58- İdarede geçici olarak görev almak isteyen kamu personeli için işletilecek süreç şu şekildedir;
a)    Her yıl 1 Şubatta İdare, tüm kamu personeline duyuru yaparak, İdarede geçici olarak görev almak isteyen kamu personelinin en geç 1 Marta kadar başvuru yapmasını ister.
b)   Başvurular İdarece incelenir. Şartları tutanlar tespit edilerek en geç 1 Nisana kadar bir havuz oluşturulur.
c)    Havuzdaki kamu personeli içerisinden, ihtiyaç olundukça, memuriyet süresi önceliğine göre, gereken sayıda kamu personeli göreve çağrılır.
Havuz, her yıl yeniden oluşturulur. Bunun için İdarede geçici olarak görev almak isteyen kamu görevlilerinin her yıl yeniden başvuruda bulunması gerekir.
İdarede geçici görev alacak personelin durumu
Madde 59- İdare personeli olmayıp, geçici süreyle İdarede görev alacak personel için aşağıdaki hususlar uygulanır;
a)    Kendi Kurumları tarafından İdarede geçici olarak görevlendirilmiş sayılırlar.
b)   Kendi Kurumlarından aldıkları maaş ve diğer mali ve sosyal hakları devam eder.
c)    Geçici görevlerinin sona ermesinden sonra, kendi Kurumlarına döndüklerinde aynı makam ve pozisyonundaki görevlerine, bu mümkün değilse eşdeğer bir makam ve pozisyonda görevlendirilirler.
İdarede geçici görev alacak personele eğitim verilmesi
Madde 60- Diğer Kurumlardan geçici görevle İdarede görevlendirilenlere, görevlerine başlamadan evvel hizmet içi eğitim verilir. Bu eğitimde, yapacakları işin önemi özellikle belirtilir.
İdarede geçici olarak görev alacak personele ilişkin yapılacak ödemeler
Madde 61- Diğer Kurumlardan geçici görevle İdarede görev yapanlara aşağıdaki ödemeler yapılır;
Görevleri süresince, günlük olarak hesaplanmak suretiyle, en yüksek devlet memurunun bir günlük kazancı kadar ücret ödenir. Ancak bu şekilde yapılan ödemelerin toplamı, kişinin bir aylık maaşını geçemez.
Görevleri süresince, günlük olarak hesaplanmak suretiyle, o gün itibariyle devlet tarafından tespit edilmiş en yüksek günlük harcırah ödenir.
 Kurul üyelerine yapılacak ödemeler
Madde 62- Kurul üyelerine, toplantı başına 500 TL ücret ödenir. Bir ay boyunca bu şekilde yapılacak ödemelerin toplamı, üyenin bir aylık maaşını geçemez.
Parasal miktarların yeniden değerlemesi
Madde 63- Bu Kanunda geçen parasal miktarlar, Maliye Bakanlığı’nın yeniden değerleme oranlarına göre her yıl arttırılır.
Bu Kanun ile diğer Kanunlar arasındaki uyuşmazlıklar
Madde 64- Bu Kanun ile diğer Kanunlar arasında hüküm uyuşmazlıkları bulunması halinde; İdare, uyuşmazlığın giderilmesi için Danıştay’a dava açar. Danıştay’ın vereceği karara göre işlem yapılır.
Kurumların, kendilerine özgü taşıt kullanımları belirlemeleri
Madde 65- Kurumlar, kendi mevzuatları kapsamında, kendilerine özgü olarak, kamu taşıtlarının kullanımı hususunda kurallar belirlemişlerse; İdare bu hususları tespit ederek kamuoyuna duyurur ve kendi görüşünü ekleyerek Danıştay’ın onayına sunar. Danıştay’ın kararı doğrultusunda uygulama yapılır.
İKİNCİ BÖLÜM
Geçici ve Son Hükümler
Tüm Kurumların taşıt ihtiyaçlarının belirlenmesi
Geçici Madde 1- Bu Kanun yürürlüğe girdikten sonra iki ay içerisinde tüm Kurumlar, İdareye başvurarak, ihtiyaç duydukları taşıtları bildireceklerdir.
Kurumların ellerindeki mevcut taşıtlar
Geçici Madde 2- Kurumlar, bu Kanun yürürlüğe girdikten sonra, devam eden mevcut araç kiralama ihalelerindeki taşıtları ve diğer ihaleler içinde yer alan taşıtları ihale süresi bitene kadar kullanmaya devam edecekler, ihale sona erince tüm taşıt ihtiyaçlarını İdareden karşılayacaklardır. Kurumlar, bu ihaleler kapsamında kullandığı araçların bir listesini İdareye bildireceklerdir. Bu araçların kullanımının denetimi İdare tarafından yapılacaktır. Kurumlar, mülkiyeti kendilerine ait olan taşıtları, bu Kanun yürürlüğe girdikten sonra bir ay içerisinde, İdareye devredeceklerdir.
İlgili yönetmeliklerin çıkarılması
Geçici Madde 3- Bu Kanun yürürlüğe girdikten sonra bir ay içerisinde; “Kamu Taşıtları Kanunu Uygulama Yönetmeliği” ve “Kamu Taşıtları İdaresi Genel Müdürlüğü Yönetmeliği” çıkarılacaktır.
Yürürlük
Madde 66- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
Madde 67- Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.