Silahlı Kuvvetler İle Kolluk Kuvvetlerinin Bütünleştirilmesi Hakkında Kanun Taslağı

Embed from Getty Images


BİRİNCİ KISIM
Genel Hükümler
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam ve Tanımlar
Amaç
Madde 1- Bu Kanunun amacı; asker, polis, jandarma, kamu güvenlik görevlisi ve infaz koruma memurlarının işe alım esnasındaki niteliklerinin belirlenmesi, işe alım süreçlerinin tespit edilmesi, meslekler arasındaki geçişlerinin yapılandırılması ve meslekler arası geçişteki yetersizlikleri nedeniyle memurluktan çıkarılmalarına dair usulleri düzenlemektir.
Kapsam
Madde 2- Bu Kanun; aşağıda sayılan kamu kurum ve kuruluşları ile meslek gruplarını kapsar.
Kamu kurum ve kuruluşları:
a)    Milli Savunma Bakanlığı
b)   İçişleri Bakanlığı
c)    Adalet Bakanlığı
d)   Genel Kurmay Başkanlığı
e)    Kara Kuvvetleri Komutanlığı
f)    Deniz Kuvvetleri Komutanlığı
g)    Hava Kuvvetleri Komutanlığı
h)   Emniyet Genel Müdürlüğü
i)     Jandarma Genel Komutanlığı
j)     Kamu Kurum ve Kuruluşları Güvenliği Genel Müdürlüğü
k)   Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürlüğü
l)     Silahlı Kuvvetler İle Kolluk Kuvvetlerinin Bütünleştirilmesi Genel Müdürlüğü
Meslek grupları:
a)    Askerlik
b)    Polislik
c)    Jandarmalık
d)    Kamu güvenlik görevliliği
e)    İnfaz koruma memurluğu
Tanımlar
Madde 3- Bu Kanunun uygulanmasında;
a)    Kurum: 2. madde (a), (b), (c), (d), (e), (f), (g), (h), (i), (j), (k), (l) bentleri hükmüne giren tüm kamu kurum ve kuruluşları,
b)   İdare: Silahlı Kuvvetler İle Kolluk Kuvvetlerinin Bütünleştirilmesi Genel Müdürlüğü’nü,
c)    Silahlı kuvvetler ile kolluk kuvvetleri meslek grubu: Askerlik, polislik, jandarmalık, kamu güvenlik görevliliği ve infaz koruma memurluğu mesleklerinin tümünü,
d)   Asker: Genel Kurmay Başkanlığı emrinde görev yapan; er, erbaş ve subayları,
e)    Polis: Emniyet Genel Müdürlüğü emrinde görev yapan; polis, komiser, amir ve müdürleri,
f)    Jandarma: Jandarma Genel Komutanlığı bünyesinde görev yapan; er, erbaş ve subayları,
g)    Kamu güvenlik görevlisi: Kamu Kurum ve Kuruluşları Güvenliği Genel Müdürlüğü emrinde görev yapan; güvenlik görevlisi, amir ve müdürleri,
h)   İnfaz koruma memuru: Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürlüğü emrinde görev yapan; infaz koruma memuru, baş memur, idare memuru, şef ve müdürleri,
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Temel İlkeler
Askerlik mesleğine giriş
Madde 4- Askerlik mesleğine giriş yaşı, 18 – 22 yaş aralığıdır. Yaşın hesaplanması, giriş sınavının yapıldığı yıl ile doğum yılının birbirinden çıkarılması şeklinde yapılır. Genel Kurmay Başkanlığınca yapılacak mesleğe giriş sınavını geçtikten sonra, 2 yıllık temel askerlik eğitiminde başarılı olmak kaydıyla askerlik mesleğine girilmiş olunur.
Polislik mesleğine giriş
Madde 5- Polislik mesleğine giriş, 10 yıl askerlik yaptıktan sonra, 6 aylık temel polislik eğitiminde başarılı olmak kaydıyla gerçekleşir.
Jandarmalık mesleğine giriş
Madde 6- Jandarmalık mesleğine giriş, 10 yıl askerlik yaptıktan sonra, 6 aylık temel jandarmalık eğitiminde başarılı olmak kaydıyla gerçekleşir.
Kamu güvenlik görevliliği mesleğine giriş
Madde 7- Kamu güvenlik görevliliği mesleğine giriş, 10 yıl polislik ya da jandarmalık yaptıktan sonra, 3 aylık temel kamu güvenlik görevliliği eğitiminde başarılı olmak kaydıyla gerçekleşir.
İnfaz koruma memurluğu mesleğine giriş
Madde 8- İnfaz koruma memurluğu mesleğine giriş, 10 yıl polislik ya da jandarmalık yaptıktan sonra, 3 aylık temel infaz koruma memurluğu eğitiminde başarılı olmak kaydıyla gerçekleşir.
İlk önce asker olma şartı
Madde 9- Bu kanunda sayılan silahlı kuvvetler ile kolluk kuvvetlerinde görev yapmak için ilk önce askerlikten başlamak şarttır.
Polislik, jandarmalık, kamu güvenlik görevliliği ve infaz koruma memurluğuna doğrudan giriş yapılamaz.
Meslekler arası geçişe tabi olanlar
Madde 10- Meslekler arası geçişte, silahlı kuvvetler ile kolluk kuvvetlerinde şu şekilde uygulama yapılır:
a)      Askerlik mesleğinden polislik ve jandarmalık mesleğine, er ve erbaş sınıfındaki personel geçebilir. Subaylar ile teknik, mali, hukuki, stratejik ve benzeri işleri yapan personel hiçbir surette geçiş yapamaz. İstisnai olarak; polisin ve jandarmanın gereksinim duyabileceği teknik, mali, hukuki, stratejik ve benzeri işleri yapan personel, ihtiyaç belirtilen sayıyla sınırlı olmak kaydıyla geçiş yapabilir.
b)     Polislik ve jandarmalık mesleğinden kamu güvenlik görevliliği ve infaz koruma memurluğu mesleğine; subay, müdür ve rütbeli pozisyonundaki personel ile teknik, mali, hukuki, stratejik ve benzeri işleri yapan personel hariç olmak üzere, tüm personel geçebilir. Subaylar, müdürler ve rütbeliler ile teknik, mali, hukuki, stratejik ve benzeri işleri yapan personel hiçbir surette geçiş yapamaz.
c)      Kamu güvenlik görevliliği ve infaz koruma memurluğu mesleği, kolluk kuvvetleri meslek grubunun son aşamasıdır. Kamu güvenlik görevliliği ve infaz koruma memurluğu mesleğinde görev yapan bir personel, diğer meslek gruplarına tekrardan dönüş yapamaz.
Meslekler arasında geçiş ve emeklilik
Madde 11- Her mesleğin yapılış sırası ile süresi bellidir ve değiştirilemez. Belirlenen sürelerin sonunda emekli olunur. Emeklilik süresi uzatılamaz.
Buna göre sırasıyla; 10 yıl askerlik + 10 yıl polislik veya jandarmalık + 10 yıl kamu güvenlik görevliliği veya infaz koruma memurluğu yapıldıktan sonra toplam 30 yılda emekli olunur.
Meslekler arası geçiş sınavına 3 kez katılma hakkı tanındığından ve kolluk kuvvetlerinde geçirilen toplam süre aşılamayacağından, bir önceki meslek gruplarında fazladan geçirilen yıllar, en son meslek grubunun çalışma süresinden düşülür.
Meslekler arası geçişin sınavla yapılması
Madde 12- Meslekler arası geçiş sınavla olur. Bir önceki meslek grubundan bir sonraki meslek grubuna geçebilmek için, meslekler arası geçiş sınavında başarılı olmak şarttır.
Meslekler arası geçişte, bir sonraki meslek grubunun seçiminde personele tercih hakkı verilir. Personel, tercihlerine meslekler arası geçişteki puan üstünlüğü esas alınarak yerleştirilir.
İKİNCİ KISIM
Silahlı Kuvvetler İle Kolluk Kuvvetlerinin Bütünleştirilmesi Genel Müdürlüğü
BİRİNCİ BÖLÜM
Kurulması ve İdari Yapısı
Kurulması
Madde 13- Bu Kanunda belirtilen silahlı kuvvetler ile kolluk kuvvetleri arasındaki geçişleri düzenlemek ve silahlı kuvvetler ile kolluk kuvvetlerinin ortak sorunlarını çözmek için, merkezi Ankara’da olmak üzere Silahlı Kuvvetler İle Kolluk Kuvvetlerinin Bütünleştirilmesi Genel Müdürlüğü kurulur.
Teşkilat
Madde 14- İdarenin, ülke çapında yeter sayıda bölge müdürlüğü kurulur. İl ve ilçe müdürlüğü oluşturulmaz.
İdari Yapı
Madde 15- İdare; Genel Müdür, Yönetim Kurulu ve Denetim Kurulu’ndan oluşur.
Genel Müdür
Madde 16- Genel Müdür, İdareyi yöneten ve temsil eden en üst makamdır. Genel müdür, genel müdürlük personelinin en üst amiri konumundadır.
Genel müdürlük personeli; genel müdür yardımcıları, daire başkanları, müdürler, denetçiler, uzmanlar, şefler, memurlar ve işçilerden oluşur.
Yönetim Kurulu
Madde 17- Yönetim Kurulu; Kara Kuvvetleri Komutanlığı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Kamu Kurum ve Kuruluşları Güvenliği Genel Müdürlüğü ile Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürlüğü tarafından, her birinin göndereceği ikişer üye ve genel müdür olmak üzere toplam 15 üyeden oluşur.
İdarenin, en üst karar organıdır. Genel müdür başkanlığında toplanır. Salt çoğunlukla karar alır.
Denetim Kurulu
Madde 18- Denetim Kurulu; Kara Kuvvetleri Komutanlığı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Kamu Kurum ve Kuruluşları Güvenliği Genel Müdürlüğü ile Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürlüğü tarafından, her birinin göndereceği birer üyeden olmak üzere toplam 7 üyeden oluşur.
İdarenin, iş ve işlemleriyle ilgili her türlü denetimi yapar. Kendi içlerinden seçecekleri bir üyenin başkanlığında toplanır. Salt çoğunlukla karar alır.
İKİNCİ BÖLÜM
Görev, Yetki ve Sorumluluklar
İdarenin; görev, yetki ve sorumlulukları
Madde 19- İdare, bu kanunda belirtilen silahlı kuvvetler ile kolluk kuvvetleri arasındaki geçişlerin yürütülmesinden ve ortak sorunların çözülmesinden yükümlüdür. Buna göre İdare, aşağıdaki görev, yetki ve sorumluluklara sahiptir;
a)    Bu kanunda belirtilen silahlı kuvvetler ile kolluk kuvvetlerinin her birinin, ne kadar personele ihtiyacı olduğunu tespit etmek,
b)   Bu kanunda belirtilen silahlı kuvvetler ile kolluk kuvvetleri arasındaki geçişi düzenleyen kuralları tespit ederek, ilgili kanunlardaki gerekli düzenlemelerin yapılmasını sağlamak ve bu kanunun uygulama yönetmeliğini çıkarmak,
c)    Bu kanunda belirtilen silahlı kuvvetleri ile kolluk kuvvetleri arasındaki geçişlerdeki ihtilaflı durumları karara bağlamak,
d)   Bu kanunda belirtilen silahlı kuvvetler ile kolluk kuvvetlerinin ortak sorunlarını belirlemek ve bunlara çözüm üretmek,
e)    Kara Kuvvetleri Komutanlığı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Kamu Kurum ve Kuruluşları Güvenliği Genel Müdürlüğü ile Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürlüğü arasında, kendi görev ve yetki alanı ile alakalı olarak koordinasyon ve iletişimi sağlamak.
ÜÇÜNCÜ KISIM
Mesleğe İlk Giriş ve Görevde Yükselme
BİRİNCİ BÖLÜM
Silahlı Kuvvetler ve Kolluk Kuvvetleri Meslek Grubuna İlk Giriş
İlk Giriş
Madde 20- Bu kanunda sayılan silahlı kuvvetler ile kolluk kuvvetlerinde görev yapmak için ilk önce askerlik mesleğinden başlamak şarttır.
Başvuru
Madde 21- Başvuru, Genel Kurmay Başkanlığı’nın personel alım ilanına yapılır.
Başvuruda aranan şartlar
Madde 22- Başvuruda genel ve özel şartlar aranır.
Genel şartlar; Türk vatandaşı olmak, askerliğe elverişli olmak, adli sicil kaydı temiz olmak, en az lise mezunu olmak, 18 – 22 yaşları arasında olmak.
Özel şartlar; ordunun ihtiyacı göz önünde bulundurularak, teknik, mali, hukuki, stratejik ve benzeri işleri yapan personel gereksinimi doğrultusunda özel şartlar istenebilir.
Sınav
Madde 23- Sınav, Genel Kurmay Başkanlığı tarafından yapılır.
Sınav, beş aşamalı olarak yapılır. Bu aşamalar; zihinsel yetkinliğin ölçülmesi, kültürel yetkinliğin ölçülmesi, kişilik yetkinliğinin ölçülmesi, fiziksel yetkinliğin ölçülmesi ve mülakattır.
Her bir aşamada başarılı olan aday, diğer bir aşamaya geçmeye hak kazanır.
Zihinsel yetkinliğin ölçülmesi
Madde 24- Adayların zihinsel yetkinliğini ölçmek için sınav yapılır. Adaylara zeka ve genel yetenek testleri uygulanır. Adayların bu aşamada başarılı sayılması için her bir testten en az 70 puan alması gerekir. İki testin ortalaması, zihinsel yetkinlik puanını belirler.
Kültürel yetkinliğinin ölçülmesi
Madde 25- Adayların kültürel yetkinliğini ölçmek için sınav yapılır. Adaylara temel bilgi ve genel kültür testleri uygulanır. Adayların bu aşamada başarılı sayılması için her bir testten en az 70 puan alması gerekir. İki testin ortalaması, kültürel yetkinlik puanını belirler.
Kişilik yetkinliğinin ölçülmesi
Madde 26- Adayların kişilik ve karakter yetkinliğini ölçmek için sınav yapılır. Adaylara kişilik ve karakter testleri uygulanır. Adayların bu aşamada başarılı sayılması için test sonuçlarının değerlendirmesinin olumlu olması gerekmektedir.
Fiziksel yetkinliğin ölçülmesi
Madde 27- Adayların fiziksel yetkinliğini ölçmek için sınav yapılır. Adaylara uygulamalı olarak performans ve dayanıklılık testleri uygulanır. Adayların bu aşamada başarılı sayılması için her bir test grubu içindeki ölçüm kategorilerinin hepsinden, önceden belirlenmiş skorları gerçekleştirmesi gerekir.
Mülakat
Madde 28- Adayların, ruhsal durumlarını genel olarak tespit etmek ve kendilerini ifade edebilme yetkinliğini ölçmek için sınav yapılır. Adaylar mülakat komisyonu tarafından değerlendirmeye tabi tutulur. Adayların bu aşamada başarılı sayılması için mülakat değerlendirmesinin olumlu sonuçlanması gerekir.
Mülakat Komisyonu
Madde 29- Mülakat komisyonu, bilimsel ve tarafsız bir şekilde çalışır ve objektif karar alır. Bunun için, komisyonun oluşturulma şekli ve çalışma biçimi oldukça önemlidir.
Mülakat komisyonunun oluşturulması
Madde 30: Komisyon, alanında uzman kişilerden oluşturulur. Buna göre komisyonda; 2 psikolog, 2 psikiyatrist, 2 sosyolog, 2 davranış bilimci, 2 insan kaynakları uzmanı ve 5 subay yer alır. Kurum tarafından subay üyelerden birisi başkan olarak atanır.
Devlet Personel Başkanlığı, mülakat tarihinden üç gün önce, Mülakat Komisyonu Üye Havuzu içinden, bilgisayar kurası ile belirleyeceği komisyon asil ve yedek üyelerine, görevlendirildiklerine dair bildirimde bulunur. Üye adayları, bir gün içinde görevi kabul edip etmediklerini beyan ederler. Görevi kabul edenlerin üyelik ücretleri ve harcırahları derhal banka hesaplarına peşin olarak yatırılır. Komisyon üyeleri, görevleri bitiminde hazırlayacakları raporları Devlet Personel Başkanlığı’na sunarlar.
Devlet Personel Başkanlığı, mülakat tarihinden bir gün önce, Mülakat Komisyonu asil ve yedek üyelerini ilgili Kuruma bildirir. İlgili Kurum, görevleri süresince Mülakat Komisyonuna görevleriyle alakalı her türlü kolaylığı sağlamakla yükümlüdür.
Mülakat komisyonunun çalışma şekli
Madde 31:  Her bir adayın ismi, bilgisayar tarafından otomatik olarak bir sayıya dönüştürülerek aday listeleri oluşturulur. Mülakat Komisyonu, bu aday listeleri üzerinden işlem yapar.
Her bir aday için en az 30 dakika, en çok 40 dakika mülakat yapılır.
Her bir aday, iki farklı Mülakat Komisyonu tarafından mülakata tabi tutulur.
Mülakat Komisyonu, üçte iki çoğunluk ile karar verir. Üyeler adaya not vermez. Her bir üye “Olumlu” ya da “Olumsuz” diye oy kullanır.
Aday, birinci ve ikinci Mülakat Komisyonlarının her ikisinden de olumlu değerlendirme ile geçerse, mülakat sınavında başarılı sayılır. Aday, birinci ve ikinci Mülakat Komisyonlarının her ikisinde de olumsuz değerlendirilmişse, mülakat sınavında başarısız sayılır. Aday, bir Mülakat Komisyonu tarafından olumlu, diğer bir Mülakat Komisyonu tarafından olumsuz değerlendirilmişse, üçüncü bir Mülakat Komisyonu tarafından daha değerlendirmeye alınır. Bu durumda; üçüncü Mülakat Komisyonunun değerlendirmesi olumluysa, aday başarılı; olumsuzsa, aday başarısız sayılır.
Sesli ve görüntülü kayıt
Madde 32- Mülakatlar, sesli ve görüntülü olarak kayıt altına alınır. Her adaya, kendi mülakatının kaydının bir kopyası en geç bir hafta içerisinde verilir.
Değerlendirme
Madde 33- Tüm sınav aşamalarını sırasıyla başarılı olarak geçen aday, askerlik mesleğine girmeye hak kazanır. Ancak askerlik mesleğine girmeye hak kazanan aday sayısı, alınacak personel sayısından fazla ise; zihinsel yetkinlik puanı ve kültürel yetkinlik puanlarının ortalamasına göre başarı sıralaması yapılarak, en yüksek puandan başlamak üzere alınacak personel sayısı kadar aday askerlik mesleğine girmeye hak kazanmış olur.
Güvenlik soruşturması
Madde 34- Askerlik mesleğine girmeye hak kazanmış adaylar, güvenlik soruşturmasına tabi tutulur. Güvenlik soruşturması olumlu sonuçlanan adayların ataması yapılır. Güvenlik soruşturması olumsuz sonuçlanan adayların durumu kendilerine bildirilerek, atama işlemlerine hiç başlanmadan işe alım işlemleri sonlandırılır.
İKİNCİ BÖLÜM
Silahlı Kuvvetler İle Kolluk Kuvvetleri Meslek Gruplarında Görevde Yükselme
Görevde yükselmenin kapsamı
Madde 35- Bu Kanunda; görevde yükselme hususuyla ilgili olarak sadece ön koşullar düzenlenmiştir.
Genel olarak her meslek grubuna, görevde yükselme hususuyla alakalı olarak, kendi Kurum mevzuatları ve ilgili Kanunlar çerçevesindeki hükümler uygulanır.
Askerlik mesleğinde görevde yükselme
Madde 36- Görevde yükselmenin ön şartı; erbaş olabilmek için en az 1 yıllık askeri hizmetini yerine getirmiş olmak ve erbaşlık sınavında başarılı olmaktır. Erbaşlık rütbelerinin her birine yükselmek de yine sınavla olacaktır.
Erbaşlık rütbelerini bitirdikten sonra astsubaylık rütbelerine yükselmek de sınavla olacaktır.
Subay olabilmek için; astsubaylık rütbelerini sırasıyla tamamlamış olmak, 10 yıllık askeri hizmet yapmış olmak, subaylık sınavında başarılı olmak ve sonrasındaki subaylık lisans eğitimini tamamlamış olmak gerekir. Subaylık rütbelerinin her birine yükselmek de yine sınavla olacaktır.
Polislik mesleğinde görevde yükselme
Madde 37- Görevde yükselmenin ön şartı; en az 1 yıllık polislik hizmetini yerine getirmiş olmak, komiser yardımcılığı sınavında başarılı olmak ve sonrasındaki polislik lisans eğitimini tamamlamış olmak gerekir. Emniyet teşkilatındaki rütbelerin her birine yükselmek de yine sınavla olacaktır.
Emniyet teşkilatında erbaş rütbeleri olmadığından, askerlikte alınan erbaş rütbelerinin polislikte bir karşılığı olmayacaktır.
Jandarmalık mesleğinde görevde yükselme
Madde 38- Askerde ve jandarmada aynı rütbeler söz konusu olduğu için, askerde erbaş olarak görev yapan personel, jandarmaya geçtiğinde yine aynı rütbesi ile devam edecektir.
Subay olabilmek için, en az 1 yıllık jandarmalık hizmetini yerine getirmiş olmak, subaylık sınavında başarılı olmak ve sonrasındaki subaylık lisans eğitimini tamamlamış olmak gerekir. Subaylık rütbelerinin her birine yükselmek de yine sınavla olacaktır.
Kamu güvenlik görevliliği mesleğinde görevde yükselme
Madde 39- Görevde yükselmenin ön şartı; en az 1 yıllık kamu güvenlik görevliliği hizmetini yerine getirmiş olmak ve güvenlik amir yardımcılığı sınavında başarılı olmaktır. Kamu kurumları güvenliği teşkilatındaki rütbelerin her birine yükselmek de yine sınavla olacaktır.
Kamu kurumları güvenliği teşkilatında erbaş rütbeleri olmadığından, jandarmalıkta alınan erbaş rütbelerinin kamu güvenlik görevliliğinde bir karşılığı olmayacaktır.
İnfaz koruma memurluğu mesleğinde görevde yükselme
Madde 40- Görevde yükselmenin ön şartı; en az 1 yıllık infaz koruma memurluğu hizmetini yerine getirmiş olmak ve baş memurluk sınavında başarılı olmaktır. İnfaz koruma teşkilatındaki rütbelerin her birine yükselmek de yine sınavla olacaktır.
İnfaz koruma teşkilatında erbaş rütbeleri olmadığından, jandarmalıkta alınan erbaş rütbelerinin infaz koruma memurluğunda bir karşılığı olmayacaktır.
DÖRDÜNCÜ KISIM
Silahlı Kuvvetler İle Kolluk Kuvvetleri Meslek Grupları Arasındaki Geçiş Süreci ve Memurluktan Çıkarılma
BİRİNCİ BÖLÜM
Silahlı Kuvvetler İle Kolluk Kuvvetleri Meslek Grupları Arasındaki Geçiş Süreci
Geçiş süreci takviminin belirlenmesi
Madde 41- İdare, her yılın ilk ayı içerisinde geçiş süreci takvimini belirler. Buna göre; geçiş yapacak personel listesinin ilan edilmesi, eğitimlerin başlaması, sınavların yapılması ve atamaların gerçekleştirilmesi için tarihler tespit edilerek, duyurusu yapılır.
Geçiş yapacak personelin tespiti
Madde 42- İdare, her yıl geçiş yapacak personel listesini tespit ederek ilgili Kurumlara bildirir. Kurumlar, kendilerine bildirilen listeleri inceleyerek, görüşlerini İdareye bildirirler. İdare, Kurumların görüşlerini göz önüne alarak, geçiş yapacak kesin personel listesini ilan eder.
Eğitim
Madde 43- Kurumlar, İdarenin belirlediği takvim çerçevesinde, geçiş yapacak personele eğitimlerini verirler. Eğitim içeriklerinin belirlenmesi ve eğitimlerin uygulanması, ilgili Kurumun sorumluluğundadır.
Meslekler arası geçiş sınavı
Madde 44- Kurumlar, İdarenin belirlediği takvim çerçevesinde, geçiş yapacak personeli sınav yaparlar. Sınavlar, test usulüdür. Sınavın içeriği; geçiş yapılacak meslek grubunun işleyişi ve mevzuatı ile ilgili konulara ait bilgi sorularından oluşur.
Sınav sonuçları, sınavların tamamlanmasını müteakiben Kurumlar tarafından derhal İdareye bildirilir.
Her Kurum, kendi bünyesinde bir sınav komisyonu oluşturur. Sınav komisyonu, sınavın uygulanma süreçlerinin tamamını yürütür.
Değerlendirme
Madde 45- Sınavda başarılı sayılmak için, 100 üzerinden en az 70 puan almış olmak gerekir. Adaylardan 70 puan almış olanlar, bir sonraki meslek grubuna geçmeye hak kazanmış olurlar.
Adaylardan 70 puan alamamış olanlar, bir sonraki yıl yapılacak geçiş sınavına tekrar girerler.
Atamaların yapılması
Madde 46- İdare, Kurumların gönderdikleri sınav sonuçlarını değerlendirerek, meslek grupları arasında geçişe hak kazanmış olanları ilan eder.
Geçişe hak kazanmış olan personelin ataması, ilgili Kurumları tarafından derhal gerçekleştirilir.
İKİNCİ BÖLÜM
Silahlı Kuvvetler İle Kolluk Kuvvetlerinden Çıkarılma
Memurluktan çıkarılmanın kapsamı
Madde 47- Bu kanunda bahsedilen memurluktan çıkarma; sadece, meslek grupları arasındaki geçişte başarısız olan personel hakkında uygulanacak hükümleri belirler.
Bunun dışında genel olarak; her meslek grubuna, mesleğin icrasındaki hususlarda ve diğer tüm konularda, kendi Kurum mevzuatları gereğince ve ilgili Kanunlar çerçevesinde memurluktan çıkarılma hükümleri uygulanır.
Geçiş sınavında başarısız olma
Madde 48- Geçiş sınavında başarısız olan adaya, ikinci bir sınav hakkı; ikinci sınav hakkında da başarısız olan adaya, üçüncü bir sınav hakkı tanınır.
İlk geçiş sınavında başarılı olamayan aday, bir yıl boyunca kendi meslek grubunda çalışmaya devam eder ve ertesi yıl tekrar geçiş sınavına girer. İkinci geçiş sınavında da başarılı olamayan aday, bir yıl boyunca yine kendi meslek grubunda çalışmaya devam eder ve ertesi yıl tekrar geçiş sınavına girer. Üçüncü geçiş sınavında da başarısız olan aday için memurluktan çıkarılma işlemleri başlatılır.
Memurluktan çıkarılma
Madde 49- Geçiş sınavında 3 kez başarısız olan personelin bilgisi, ilgili Kurumu tarafından gereği yapılmak üzere İdareye bildirilir. İdare, başarısız olan personelin durumunu inceleyerek son kararı verir.
İdare tarafından, silahlı kuvvetler ile kolluk kuvvetleri meslek gruplarından çıkarılmasına onay verilenlerin meslekten çıkarma işlemleri, ilgili Kurumlarınca gerçekleştirilir.
BEŞİNCİ KISIM
Çeşitli, Geçici ve Son Hükümler
BİRİNCİ BÖLÜM
Çeşitli Hükümler
Mülakat komisyonu üyelerine yapılacak ödemelerin miktarı
Madde 50- Mülakat komisyonu üyelerine iki türlü ödeme yapılır. Bunlar; üyelik ücreti ve harcırahtır.
Mülakat komisyonu üyelerine görevleri süresince günlük olarak hesaplanmak suretiyle, en yüksek devlet memurunun bir günlük kazancının 10 katı üyelik ücreti verilir.
Mülakat komisyonu üyelerine görevleri süresince günlük olarak hesaplanmak suretiyle, o gün itibariyle devlet tarafından tespit edilmiş en yüksek günlük harcırah ödenir.
Kanunun uygulanmasında ortaya çıkan cezalar
Madde 51- Bu Kanunun uygulanmasında kusuru, ihmali veya kastı bulunanlar hakkında, Devlet Memurları Kanunu ve Türk Ceza Kanunu’nda belirtilmiş en ağır cezalar, hiçbir hafifletilmeye ve indirime gidilmeden uygulanır.
Mülakat Komisyonu üyelerine uygulanacak cezalar
Madde 52- Bu Kanunun uygulanmasında kusuru, ihmali veya kastı bulunan Mülakat Komisyonu üyeleri hakkında, Devlet Memurları Kanunu ve Türk Ceza Kanunu’nda belirtilmiş en ağır cezalar, iki kat olarak, hiçbir hafifletmeye ve indirime gidilmeden uygulanır.
İKİNCİ BÖLÜM
Geçici ve Son Hükümler
Dönüştürülme süresi
Geçici Madde 1- Mevcut işleyiş, en fazla 3 yıl içerisinde bu Kanuna uygun hale getirilir.
Dönüştürme süreci yönetmeliğinin çıkarılması
Geçici Madde 2- Bu Kanunun yürürlüğe girmesi ile birlikte, mevcut durumun dönüştürülmesi sürecini belirlemek üzere “Silahlı Kuvvetler İle Kolluk Kuvvetlerinin Bütünleştirilebilmesi İçin Geçiş Sürecinin Tespiti Hakkında Uygulama Yönetmeliği” bir ay içerisinde çıkarılır.
Kanunun uygulama yönetmeliğinin çıkarılması
Geçici Madde 3- Bu Kanun yürürlüğe girdikten sonra bir ay içerisinde; “Silahlı Kuvvetler İle Kolluk Kuvvetlerinin Bütünleştirilmesi Hakkındaki Kanunun Uygulama Yönetmeliği” çıkarılır.
İdare hakkındaki uygulama yönetmeliğinin çıkarılması
Geçici Madde 4- Bu Kanun yürürlüğe girdikten sonra bir ay içerisinde; “Silahlı Kuvvetler İle Kolluk Kuvvetlerinin Bütünleştirilmesi Genel Müdürlüğü Yönetmeliği” çıkarılır.
Yürürlük
Madde 53- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

Madde 54- Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.