Devlet Memurlarının İşe Alınması ve Görevde Yükseltilmesi Hakkında Kanun Taslağı

Embed from Getty Images
BİRİNCİ KISIM
Genel Hükümler
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Tanımlar ve Kısaltmalar
Amaç                             
Madde 1- Bu Kanunun amacı, kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurum ve kuruluşu niteliğine haiz tüzel kişiliklere memur alımında uygulanacak esas ve usullerin belirlenmesi ile kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurum ve kuruluşu niteliğine haiz tüzel kişiliklerdeki memurların görevde yükseltilmesinde uygulanacak esas ve usulleri düzenlemektir.
Kapsam
Madde 2- Bu Kanun; aşağıda sayılan kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurum ve kuruluşu niteliğine haiz tüzel kişilikleri kapsar.
a)    Genel bütçe kapsamındaki kamu idareleri ile özel bütçeli idareler, il özel idareleri ve belediyeler ile bunlara bağlı; döner sermayeli kuruluşlar, birlikler, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları.
b)   Kamu iktisadi kuruluşları ile iktisadi devlet teşekküllerinden oluşan kamu iktisadi teşebbüsleri.
c)    Sosyal güvenlik kuruluşları, fonlar, özel kanunlarla kurulmuş ve kendilerine kamu görevi verilmiş tüzel kişiliğe sahip kuruluşlar ile bağımsız bütçeli kuruluşlar.
d)   (a), (b) ve (c) bentlerinde belirtilenlerin doğrudan veya dolaylı olarak birlikte ya da ayrı ayrı sermayesinin en az % 10’una sahip bulundukları her çeşit kuruluş, müessese, birlik, işletme ve şirketler.
Bu Kanun, yukarıda sayılan kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurum ve kuruluşu niteliğine haiz tüzel kişiliklerde memur olarak çalışanlara uygulanır. Sözleşmeli personel, geçici personel ve işçilerin işe girişleri Kanunla ayrıca düzenlenir.
Tanımlar
Madde 3- Bu Kanunun uygulanmasında;
a)    Kurum: 2. maddenin (a), (b), (c) ve (d) bentleri hükümlerine giren tüm kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurum ve kuruluşu niteliğine haiz tüzel kişilikleri,
b)   Memur: Genel idare esaslarına göre yürütülen asli ve sürekli kamu hizmetlerini ifa ile görevlendirilmiş 657 sayılı Kanun’a tabi kamu çalışanlarını,
c)    Merkezi yazılı sınav: Her yıl ülke genelinde bir kez yapılan ve en az ilkokul mezunu her vatandaşın girebildiği kamu personeli seçme sınavını ya da memurların girdiği kamu personeli görevde yükselme sınavını,
d)   Merkezi yerleştirme: Her yıl en az bir kez yapılan ve merkezi yazılı sınavdan alınan puana göre 2. madde hükmüne giren tüm kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurum ve kuruluşu niteliğine haiz tüzel kişiliklerde memur olarak atanmaya hak kazananların yerleştirme işlemini ya da merkezi sınavda alınan puana göre memurların hiyerarşik olarak bir üst pozisyona görevde yükseltilerek atanmaya hak kazananların yerleştirme işlemini,
e)    Merkezi sözlü sınav: Her yıl ülke genelinde bir kez düzenlenen ve 2. madde hükmüne giren tüm kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurum ve kuruluşu niteliğine haiz tüzel kişiliklere yerleştirilme işlemi gerçekleştirilmiş memur adaylarına yapılan sözlü sınavını ya da görevde yükselmeyle yerleştirilme işlemi gerçekleştirilmiş memurlara yapılan sözlü sınavını,
f)    Uygulama sınavı: Atama yapılacak kadro veya pozisyon için özel nitelikler istenmesi durumunda, memur adayının istenen niteliklere uygunluğunun tespitinin yapıldığı uygulamaya dayalı sınavı,
g)    Güvenlik soruşturması: Merkezi sözlü sınavdan başarıyla geçen memur adaylarının, memur olarak atanmadan önce tabi tutuldukları çok geniş kapsamlı araştırma ve incelemeyi,
h)   Atama: Güvenlik soruşturması olumlu sonuçlanan memur adaylarının, yerleştirildikleri Kurum tarafından göreve başlatılmasını,
ifade eder.
Kısaltmalar
Madde 4- Bu Kanunun uygulanmasında;
a)    KPSS: Kamu Personeli Seçme Sınavını,
b)   KPMY: Kamu Personeli Merkezi Yerleştirmesini,
c)    MAMSS: Memur Adayları Merkezi Sözlü Sınavını,
d)   KPGYS: Kamu Personeli Görevde Yükselme Sınavını,
e)    GYMY: Görevde Yükselme Merkezi Yerleştirmesini,
f)    GYMSS: Görevde Yükselme Merkezi Sözlü Sınavını,
g)    DPB: Devlet Personel Başkanlığını,
h)   ÖSYM: Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığını,
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Temel İlkeler
Liyakat
Madde 5- Devlet memurluğuna girişte ve memurun görevde yükseltilmesinde Hak ve Adalet gözetilir. Bunun için liyakat esas alınır.
Liyakat sistemi
Madde 6- Devlet memurluğuna girişte ve memurun görevde yükseltilmesinde liyakat sistemi uygulanır.
Liyakat sisteminin uygulanmasında, “merkezi sınav + merkezi yerleştirme” yöntemi kullanılır.
Devlet memurluğuna giriş
Madde 7- Devlet memurluğuna, liyakat esasına göre “merkezi sınav + merkezi yerleştirme” yöntemiyle girilir.
“Merkezi sistem + merkezi yerleştirme” haricinde devlete memur alınamaz.
Memurun görevde yükseltilmesi
Madde 8- Memurun görevde yükseltilmesi, liyakat esasına göre “merkezi sınav + merkezi yerleştirme” yöntemi ile yapılır.
“Merkezi sistem + merkezi yerleştirme” haricinde memurlar görevde yükseltilemez.
Bu maddenin istisnası olarak; her bir Kurumun, sadece en yüksek düzeydeki devlet memuru ve ona bağlı yardımcıları (toplam sayısı en fazla 10 olabilir) hükümet tarafından doğrudan atanabilir.
Merkezi sınav
Madde 9- Devletememur alımı ve memurun görevde yükseltilmesi için devlet tarafından merkezi sınav yapılır.
Hiçbir Kurum, merkezi sınav haricinde kendi başına devlet memuru alım sınavı ya da memurun görevde yükseltilmesi sınavı yapamaz.
Merkezi yerleştirme
Madde 10- Devlet memuru atamaları ve memurun görevde yükseltilmesi, devlet tarafından merkezi yerleştirme ile yapılır.
Hiçbir Kurum, merkezi yerleştirme haricinde memur alımı yapamaz ve memuru görevde yükseltemez.
Uygulama sınavı
Madde 11- Bazen atanılacak kadro veya pozisyonun özelliğine göre, görevin ifa edilebilmesi için gerekli bazı özelliklerin adayda olup olmadığının tespiti için uygulama sınavı yapılır.
Uygulama sınavları, ilgili kurumları tarafından yapılır.
İşlemlere devam etme yükümlülüğü
Madde 12- Memur adayı, tercihte bulunur ve akabinde merkezi yerleştirmesi yapılırsa, geri kalan işlem süreçlerini tamamlamakla yükümlüdür. Merkezi yerleştirmesi yapıldığı halde, makul bir neden göstermeden, geri kalan işlemlerine devam etmeyen memur adayı, 3 yıl boyunca tercihte bulunamaz.
Güvenlik soruşturması
Madde 13- Merkezi sınav ve merkezi yerleştirme sonucunda memur olarak atanmaya hak kazanan aday, güvenlik soruşturmasından geçirilir.
İKİNCİ KISIM
Devlet Memurluğuna Atanma ve Memurun Görevde Yükseltilmesi İşlemleri
BİRİNCİ BÖLÜM
Devlet Memurluğuna Atanma İşlemleri
Yapılacak işlemler
Madde 14- Devlet memurluğuna atanmak için yapılacak işlemler 6 adımdır. Bu işlemler; hiçbir şekilde azaltılamaz, arttırılamaz ve sıralaması değiştirilemez.
Birinci adım, merkezi yazılı sınava (KPSS) girmek
Madde 15- Memur olmak isteyenler, KPSS’ye başvuruda bulunurlar. Memurluk mesleğinin ilk adımı KPSS’ye girmektir.
Genel başvuru şartları
Madde 16- KPSS’ye, 18 yaşını doldurmuş ve ilkokulu bitirmiş tüm Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları girebilir.
İkinci adım, merkezi yerleştirme (KPMY) yapılması
Madde 17- KPSS’ye girmiş olan memur adayları, KPMY’ye başvuruda bulunurlar. Memur adaylarının KPMY başvurusunda bulunabilmesi için geçerli bir KPSS puanı almış olması gerekir.
Üçüncü adım, merkezi sözlü sınavına MAMSS’a girmek
Madde 18- KPMY ile bir Kuruma yerleştirilen aday, MAMSS’a girer. MAMSS’ı geçen adayın, atanma süreci devam eder. MAMSS’ı geçemeyen adayın, KPMY’den doğan yerleştirmesi düşer.
Dördüncü adım, uygulama sınavına girmek
Madde 19- MAMSS ile bir Kuruma yerleşmeye hak kazanan aday, eğer gerekiyorsa uygulama sınavına girer. Uygulama sınavını geçen adayın, atanma süreci devam eder. Uygulama sınavını geçemeyen adayın KPMY’den doğan yerleşmesi düşer.
Beşinci adım, güvenlik soruşturması
Madde 20- MAMSS’ı (eğer gerekiyorsa uygulama sınavını) geçen aday için güvenlik soruşturması yapılır. Güvenlik soruşturması olumlu neticelenen adayın, atanma süreci devam eder. Güvenlik soruşturması olumsuz neticelenen adayın, KPMY ile yapılan yerleşmesi düşer.
Altıncı adım, memurun atanması
Madde 21- Güvenlik soruşturması olumlu neticelenen aday, kendisinden istenen belgeler ile yerleştirildiği Kuruma başvuruda bulunur. Kurum, belgesi tamam olan adayın atamasını gerçekleştirir.
İşlem süreleri
Madde 22- Yukarıda sayılan işlemlerin tamamı, bir takvim yılı içerisinde bitirilecektir. Her bir basamağın işlem süresi, toplamda bir yılı geçmeyecek şekilde ayarlanacaktır. Makul bir neden olmadan, bir yıllık sürenin aşılmasına sebep olanlar hakkında cezai işlem uygulanır.
İKİNCİ BÖLÜM
Memurun Görevde Yükseltilmesi İşlemleri
Yapılacak işlemler
Madde 23- Memurun görevde yükseltilmesi için yapılacak işlemler 4 adımdır. Bu işlemler; hiçbir şekilde azaltılamaz, arttırılamaz ve sıralaması değiştirilemez.
Birinci adım, merkezi yazılı sınava (KPGYS) girmek
Madde 24- Görevde yükselmek isteyen memurlar, KPGYS’ye başvuruda bulunurlar. Memurların görevde yükselmesinin ilk adımı KPGYS’ye girmektir.
Genel başvuru şartları
Madde 25- KPGYS’ye en az 3 yıldır fiilen devlet memurluğu yapan ve 4 yıllık üniversite eğitimi almış olan her devlet memuru girebilir.
İkinci adım, merkezi yerleştirme (GYMY) yapılması
Madde 26- KPGYS’ye girmiş olan adaylar, GYMY’ye başvuruda bulunurlar. Adayların, GYMY başvurusunda bulunabilmesi için geçerli bir KPGYS puanı almış olması gerekir.
Üçüncü adım, merkezi sözlü sınava (GYMSS) girmek
Madde 27- Merkezi yerleştirme ile bir Kuruma yerleştirilen aday, GYMSS’ye girer. GYMSS’yi geçen adayın, atanma süreci devam eder. GYMSS’yi geçemeyen adayın, GYMY ile yapılan yerleşmesi düşer.
Dördüncü adım memurun atanması
Madde 28- Tüm adımları geçen aday, kendisinden istenen belgeler ile yerleştirildiği Kuruma başvuruda bulunur. Kurum, belgesi tamam olan adayın atamasını gerçekleştirir.
İşlem süreleri
Madde 29- Yukarıda sayılan işlemlerin tamamı, bir takvim yılı içerisinde bitirilecektir. Her bir basamağın işlem süresi, toplamda bir yılı geçmeyecek şekilde ayarlanacaktır. Makul bir neden olmadan, bir yıllık sürenin aşılmasına sebep olanlar hakkında cezai işlem uygulanır.
ÜÇÜNCÜ KISIM
Merkezi Sınav, Uygulama Sınavı ve Merkezi Yerleştirme
BİRİNCİ BÖLÜM
Merkezi Sınav
Sınav
Madde 30- Sınav, yazılı ve sözlü olmak üzere iki aşamalıdır. Önce yazılı sınav uygulanır. Yazılı sınavda başarılı olan aday, merkezi yerleştirmeyle herhangi bir Kuruma memur olarak yerleştirilirse ya da görevde yükselmeyle bir üst pozisyona yerleştirilirse, sözlü sınava girer.
Yazılı sınav
Madde 31- Yazılı sınav, üç ayrı test grubundan oluşur. Bunlar; zihinsel yetkinlik testi, kültürel yetkinlik testi ve kişilik yetkinliği testidir.
Zihinsel yetkinliğin ölçülmesi
Madde 32- Adayların, zihinsel yetkinliğini ölçmek için; iki ayrı test yapılır. Bunlar; zeka testi ve genel yetenek testidir. Adayların bu aşamada başarılı sayılabilmesi için her bir testten en az 70 puan alması gerekir. İki testin ortalaması, zihinsel yetkinlik puanını oluşturur.
Kültürel yetkinliğin ölçülmesi
Madde 33- Adayların, kültürel yetkinliğini ölçmek için; iki ayrı test yapılır. Bunlar; temel bilgi testi ve genel kültür testidir. Adayların bu aşamada başarılı sayılabilmesi için her bir testten en az 70 puan alması gerekir. İki testin ortalaması, kültürel yetkinlik puanını oluşturur.
Kişilik yetkinliğinin ölçülmesi
Madde 34- Adayların, kişilik yetkinliğini ölçmek için; iki ayrı test yapılır. Bunlar; karakter testi ve kişilik testidir. Bu iki testte adaylara puan verilmez. Adayların bu aşamada başarılı sayılabilmesi için her bir testin “yetkinlik” barajını geçmesi gerekir.
Yazılı sınavın değerlendirmesi
Madde 35- Adayların, yazılı sınavda başarılı sayılabilmesi için, zihinsel yetkinlik testinden 100 üzerinden en az 70 puan, kültürel yetkinlik testinden 100 üzerinden en az 70 puan ve kişilik yetkinliği testinden “yetkindir” sonucunu alması gerekir.
Yazılı sınav puanı
Madde 36- Zihinsel yetkinlik ve kültürel yetkinlik puanlarının ortalaması, yazılı sınav puanını oluşturur.
Yazılı sınavın yapılması
Madde 37- Yazılı sınav; her yıl, DPB’nin belirleyeceği tarihte ve yerlerde, ÖSYM tarafından yapılır.
Sözlü sınav
Madde 38- Sözlü sınav, merkezi yerleştirmeyle bir Kuruma atanmaya hak kazanmış ya da görevde yükselmeyle bir üst pozisyona atanmaya hak kazanmış adaylara yapılır.
Mülakat
Madde 39- Adayların, ruhsal ve psikolojik yetkinliklerinin ölçülmesi için mülakat yapılır.
Mülakat Komisyonu
Madde 40- Mülakat komisyonu, bilimsel ve tarafsız bir şekilde çalışır ve objektif karar alır. Bunun için, komisyonun oluşturulma şekli ve çalışma biçimi çok önemlidir.
Mülakat komisyonunun üyeleri
Madde 41- Komisyon, alanında uzman kişilerden oluşturulur. Buna göre komisyonda; 2 psikolog, 2 psikiyatrist, 2 sosyolog, 2 davranış bilimci, 2 insan kaynakları uzmanı, 5 bürokrat olmak üzere toplam 15 üye yer alır. Bürokrat üyelerden en kıdemlisi başkan olarak seçilir.
Mülakat komisyonu üye havuzu
Madde 42- DPB tarafından bir “Mülakat Komisyonu Üye Havuzu” oluşturulur. 41. maddedeki dağılım göz önünde bulundurularak yeterli üye sayısı bu havuzda hazır bulundurulur.
DPB, mülakat tarihinden üç gün önce, Mülakat Komisyonu Üye Havuzu içinden, bilgisayar kurası ile belirleyeceği komisyon asil ve yedek üyelerine, görevlendirildiklerine dair bildirimde bulunur. Üye adayları, bir gün içinde görevi kabul edip etmediklerini beyan ederler. Görevi kabul edenlerin üyelik ücretleri ve harcırahları derhal banka hesaplarına peşin olarak yatırılır.
DPB, mülakat tarihinden bir gün önce, Mülakat Komisyonu asil ve yedek üyelerini ilgili Kuruma bildirir. İlgili Kurum, görevleri süresince Mülakat Komisyonuna görevleriyle alakalı her türlü kolaylığı sağlamakla yükümlüdür.
Komisyon üyeleri, görevleri bitiminde hazırlayacakları raporları DPB’ye sunarlar.
Mülakat komisyonunun çalışma şekli
Madde 43-  Her bir adayın ismi, bilgisayar tarafından otomatik olarak bir numaraya dönüştürülerek aday listeleri oluşturulur. Mülakat Komisyonu, bu aday listeleri üzerinden işlem yapar.
Her bir aday için en az 30 dakika, en çok 40 dakika mülakat yapılır.
Her bir aday, iki farklı Mülakat Komisyonu tarafından mülakata tabi tutulur.
Mülakat Komisyonu, üçte iki çoğunluk ile karar verir. Üyeler adaya not vermez. Her bir üye “Olumlu” ya da “Olumsuz” diye oy kullanır.
Aday, birinci ve ikinci Mülakat Komisyonlarının her ikisinden de olumlu değerlendirme ile geçerse, mülakat sınavında başarılı sayılır. Aday, birinci ve ikinci Mülakat Komisyonlarının her ikisinde de olumsuz değerlendirilmişse, mülakat sınavında başarısız sayılır. Aday, bir Mülakat Komisyonu tarafından olumlu, diğer bir Mülakat Komisyonu tarafından olumsuz değerlendirilmişse, üçüncü bir Mülakat Komisyonu tarafından daha değerlendirmeye alınır. Bu durumda; üçüncü Mülakat Komisyonunun değerlendirmesi olumluysa, aday başarılı; olumsuzsa, aday başarısız sayılır.
Sözlü sınav sonucu
Madde 44- İki farklı Mülakat Komisyonunda da “olumlu” olarak değerlendirilen adayın sözlü sınav sonucu; devlet memurluğuna atanacaklar için “memurluğa uygundur” olarak, görevde yükseltilecekler için “görevde yükselebilir” olarak tespit edilmiş olur.
Sesli ve görüntülü kayıt
Madde 45- Mülakatlar, sesli ve görüntülü olarak kayıt altına alınır. Her adaya, kendi mülakatının kaydının bir kopyası en geç bir hafta içerisinde verilir.
İKİNCİ BÖLÜM
Uygulama Sınavı
Sınav
Madde 46- Uygulamasınavı, sözlü sınavda başarılı olan adaylara yapılır. Uygulama sınavında başarılı olan aday, bir sonraki atanma sürecine geçmeye hak kazanır.
Uygulama sınavının gerekip gerekmediğine, memur alımı talebinde bulunan Kurumun teklifi ile DPB karar verir.
Uygulama sınavı
Madde 47- Uygulama sınavında, kadro veya pozisyonun özelliğine göre, görevin gerekliliklerini yerine getirmek için lazım olan niteliklerin adayda bulunup bulunmadığı tespit edilir.
Gerekliliklerin ölçülmesi
Madde 48- Ölçümü yapılacak özelliklerin neler olduğu ve hangi değerlere ulaşılması gerektiği, memur alım talebini yapan Kurum tarafından belirlenir.
Sınavın değerlendirmesi
Madde 49- Adayların, uygulama sınavında başarılı sayılabilmesi için, önceden tespit edilmiş değerlere ulaşması gerekir.
Adaylara puan verilmez. Sadece “yeterli” veya “yetersiz” değerlendirmesi yapılır.
Sınavın yapılması
Madde 50- Sınav, uygulamalı olarak yapılır.Uygulama sınavı, gerek görülen kadro ve pozisyonlar için, memur alımı talebinde bulunan Kurum tarafından yapılır.
Sınav Komisyonu
Madde 51- Uygulama sınavı komisyonu, bilimsel ve tarafsız bir şekilde çalışır ve objektif karar alır. Bunun için, komisyonun oluşturulma şekli ve çalışma biçimi çok önemlidir.
Sınav komisyonunun üyeleri
Madde 52- Komisyon, alanında uzman ve yetkin kişilerden oluşturulur. Buna göre komisyonda; 4 uzman ve 3 bürokrat olmak üzere toplam 7 üye yer alır.
Komisyon üyeleri, ilgili Kurumun teklifi ve DPB’nin onayıyla tespit edilir. Bürokrat üyelerden en kıdemlisi başkan olarak seçilir.
Sınav komisyonunun çalışma şekli
Madde 53-  Her bir adayın ismi, bilgisayar tarafından otomatik olarak bir numaraya dönüştürülerek aday listeleri oluşturulur. Sınav Komisyonu, bu aday listeleri üzerinden işlem yapar.
Sınav Komisyonu, üçte iki çoğunluk ile karar verir. Üyeler adaya not vermez. Her bir üye “Yeterli” ya da “Yetersiz” diye oy kullanır.
Sınav sonucu
Madde 54- Sınav Komisyonunda “Yeterli” olarak değerlendirilen adayın uygulama sınav sonucu, “Memur olmaya yeterliği vardır” olarak tespit edilmiş olur.
Sesli ve görüntülü kayıt
Madde 55- Uygulama sınavları, sesli ve görüntülü olarak kayıt altına alınır. Her adaya, kendi uygulama sınavının kaydının bir kopyası, en geç bir hafta içerisinde verilir.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Merkezi Yerleştirme
Yerleştirme
Madde 56- Yerleştirme, 2 aşamalıdır. Öncelikle Kurumların personel ihtiyaçları ile görevde yükseltilecek personel gereksinimleri belirlenir. Sonrasında ise adaylar tercihte bulunurlar.
Kurumların, personel ihtiyaçlarını tespit etmesi
Madde 57- Her Kurum, norm kadroya göre personel ihtiyacını ve görevde yükseltilecek personel gereksinimini tespit eder. Kurumlar, norm kadroya göre kendilerine tahsis edilmiş kadroları boş tutamazlar.
Kurumların personel ihtiyaçlarını bildirmesi
Madde 58- Kurumlar, tespit ettikleri personel ihtiyaçlarını ve görevde yükseltilecek personel gereksinimlerini 3 ayda bir DPB’ye bildirmek zorundadırlar.
Personel ihtiyaçlarının değerlendirilmesi
Madde 59- DPB, Kurumların kendisine bildirdiği personel ihtiyaçlarını ve görevde yükseltilecek personel gereksinimlerini değerlendirip gerekli düzeltmeleri yaparak uygun gördüklerinin bir listesini hazırlar.
Tercih kılavuzunun yayınlanması
Madde 60- DPB, tercih kılavuzunu yayınlaması için, listeleri ÖSYM’ye gönderir. ÖSYM, kendisine iletilen listeler doğrultusunda 1 ay içinde tercih kılavuzunu yayınlar.
Tercihlerin yapılması
Madde 61- Adaylar, tercih kılavuzları yayınlandıktan sonra 10 gün içerisinde tercihlerini yaparlar.
Memur adayları, KPSS puanlarını ve tercih kılavuzundaki özel şartları göz önünde bulundurarak tercihte bulunurlar. En fazla 20 tercih hakkı vardır.
Görevde yükselmek isteyen memurlar, KPGYS puanlarını ve tercih kılavuzundaki özel şartları göz önünde bulundurarak tercihte bulunurlar. En fazla 10 tercih hakkı vardır.
Adayların tercihlerine yerleştirilmesi
Madde 62- Adaylar, puan üstünlüğüne göre tercihlerine yerleştirilirler.
Yerleştirme sonuçlarının duyurulması
Madde 63- Yerleştirme sonuçları, tercih işlemlerinin bitmesinden sonra 10 gün içerisinde açıklanır.
Yerleştirme sonuçlarının işleme konması
Madde 64- Yerleştirme sonuçları açıklandıktan sonra 5 gün içerisinde listeler ÖSYM tarafından DPB’ye iletilir. DPB, listelerin kendisine ulaşmasını müteakip 10 gün içerisinde adayları sözlü sınav için davet eder.
DÖRDÜNCÜ KISIM
Çeşitli, Geçici ve Son Hükümler
BİRİNCİ BÖLÜM
Çeşitli Hükümler
Mülakat komisyonu üyelerinin görevlendirilmesi
Madde 65- Mülakat komisyonu üyeleri, görevlendirilmeyi kabul ettiklerini beyan ettikleri andan itibaren, üyelik görevleri sonuçlanıncaya kadar, DPB emrinde geçici görevle çalışan kamu personeli olarak kabul edilirler. Bu zaman zarfındaki tüm eylemleri, Devlet Memurları Kanunu ve ilgili diğer kanunlara tabidir.
Mülakat komisyonu üyelerine yapılacak ödemelerin miktarı
Madde 66- Mülakat komisyonu üyelerine iki türlü ödeme yapılır. Bunlar; üyelik ücreti ve harcırahtır. Mülakat komisyonu üyelerine görevleri süresince günlük olarak hesaplanmak suretiyle, en yüksek devlet memurunun bir günlük kazancının 10 katı üyelik ücreti verilir. Mülakat komisyonu üyelerine görevleri süresince günlük olarak hesaplanmak suretiyle, o gün itibariyle devlet tarafından tespit edilmiş en yüksek günlük harcırah ödenir.
Kanunun uygulanmasında ortaya çıkan cezalar
Madde 67- Bu Kanunun uygulanmasında kusuru, ihmali veya kastı bulunanlar hakkında, Devlet Memurları Kanunu ve Türk Ceza Kanunu’nda belirtilmiş en ağır cezalar, hiçbir hafifletilmeye ve indirime gidilmeden uygulanır.
Mülakat Komisyonu üyelerine uygulanacak cezalar
Madde 68- Bu Kanunun uygulanmasında kusuru, ihmali veya kastı bulunan Mülakat Komisyonu üyeleri hakkında, Devlet Memurları Kanunu ve Türk Ceza Kanunu’nda belirtilmiş en ağır cezalar, iki katı olarak, hiçbir hafifletmeye ve indirime gidilmeden uygulanır.
Yargı yolunun açık olması
Madde 69- Bu Kanun kapsamında yapılan tüm iş ve işlemler ile alakalı olarak yargı yoluna başvurulabilir.
İKİNCİ BÖLÜM
Geçici ve Son Hükümler
Dönüştürülme süresi
Geçici Madde 1- Bu Kanun yürürlüğe girdikten sonra en geç 6 ay içerisinde KPSS ve KPGYS yapılır.
Memur atama yönetmeliğinin çıkarılması
Geçici Madde 2- BuKanun yürürlüğe girdikten sonra bir ay içerisinde; mevcut işleyişin Kanunda belirtilen şekle uygun hale getirilmesi için “Devlet Memurlarının İlk Defa Atanması Hakkında Uygulama Yönetmeliği” çıkarılır.
Görevde yükselme yönetmeliğinin çıkarılması
Geçici Madde 3- BuKanun yürürlüğe girdikten sonra bir ay içerisinde; mevcut işleyişin Kanunda belirtilen şekle uygun hale getirilmesi için “Memurların Görevde Yükseltilmesi Hakkında Uygulama Yönetmeliği” çıkarılır.
Yürürlük
Madde 70- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
Madde 71- Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.